Kaly z Ostrama prozatím zůstanou v Ostravě, před spálením se převážet nebudou. Nesmrdí, ujistila firma

Kaly z lagun po chemičce Ostramo zůstanou ještě nějaký čas v Ostravě. Podle nové smlouvy se státním podnikem Diamo je může firma AVE CZ ve městě skladovat a postupně je odtud vozit ke spálení do Vřesové na Sokolovsku. Původně je měla nejprve odvézt na skládku do Čáslavi, ale přesvědčila Diamo, že by to představovalo větší zátěž pro životní prostředí.

Upravené kaly z Ostrama bude spalovat elektrárna ve Vřesové na Sokolovsku do roku 2020. Původně je ale měla odpadová firma všechny odvézt z Ostravy do konce minulého roku s tím, že na spálení budou čekat na skládce v Čáslavi. To se nestane a zůstanou v Ostravě.

AVE CZ ujistila, že upravené kaly nepáchnou ani jinak nezatěžují okolí. Dohodě o tom, že se do Čáslavi převážet nebudou, však předcházel složitý proces. S návrhem AVE CZ, podle které by převoz kalů zatížil životní prostředí více, než když zůstanou v Ostravě, sice souhlasila ministerstva životního prostředí a financí, ale Diamo poté částečně odstoupilo od původní smlouvy a vyhlásilo minitendr na dokončení likvidace kalů. Jenže ten opět vyhrála společnost AVE CZ, odpadové hospodářství.

„Státní podnik s ní uzavřel novou Prováděcí smlouvu, jejímž předmětem je dokončení likvidace nadbilančních kalů, která zahrnuje postupný odvoz zbylých zpracovaných kalů z areálu lagun a jejich energetické využití,“ uvedla mediální zástupkyně Diama Jana Dronská. 

Po chemičce Ostramo zůstaly stovky tisíc tun kalů

Laguny byly desítky let jednou z největších ekologických zátěží v zemi. Jejich odtěžování začalo v roce 2004, ale neustále ho provázely problémy. V roce 2011, kdy bylo vytěženo na 200 tisíc tun kalů, se odtěžování zastavilo. Ukázalo se, že v lagunách byly další desítky tisíc tun odpadu. Právě tyto takzvané nadbilanční kaly nyní společnost AVE CZ odstraňovala, jejich vytěžování z lagun dokončila loni v prosinci.

Celkový objem nadbilančních kalů činil 91 562 tun. V Ostravě jich ještě zůstává okolo 70 tisíc tun. Z lagun také ještě zbývá odtěžit takzvanou hlinku, tedy zeminu kontaminovanou ropnými látkami, což by mělo trvat do poloviny letošního roku.