TÉMA

Kaly

Lidé z obcí na západě Čech si stěžují, že se do krajiny rozlévá znečištěná voda. Na doly podali stížnost

Občanské spolky ze tří obcí Sokolovska a Karlovarska podaly stížnost k České inspekci životního prostředí (ČIŽP) na tamní kaolinové doly. Tvrdí, že z nich opět unikají kaly a znečištěná důlní voda do potoků a lesů. Společnost Sedlecký kaolin problémy přiznává, už v minulosti od inspektorů několik pokut za překročení limitů dostala.
23. 2. 2024|

V lokalitě ostravských lagun končí průzkum. Kaly odvezli už před rokem

V lokalitě ostravských lagun končí doplňující průzkum, který má ukázat kolik zeminy pod nimi je znečištěno ropnými látkami. Kaly byly z areálu odvezeny už na konci loňského roku a velká část je zlikvidována. Výsledky průzkumu budou na konci února. Zatím vyšla sanace lagun na zhruba tři miliardy korun.
29. 12. 2021|

Plzeňská čistička obnovila kalová pole. V původních hrozilo prosakování vody přes praskliny

Vodárna Plzeň zhruba za sto milionů korun obnovila v městské čistírně odpadních vod (ČOV) velká kalová pole na ploše přes 18 tisíc metrů čtverečních. V kalových polích, která jsou vlastně velkými vybetonovanými vanami, se čistírenské kaly přirozeně vysušují a potom se odvážejí k likvidaci. O investici informoval ředitel městské společnosti Vodárna Plzeň Jiří Kozohorský.
27. 10. 2021|

Z Ostravy zmizely všechny kaly z lagun po Ostramu. Zápach z nich obtěžoval místní obyvatele léta

Společnost AVE CZ odvezla z Ostravy všechny kaly z lagun po chemičce Ostramo. Dodržela tak harmonogram, který jí přikazoval odvézt kaly do konce letošního roku. Skončila tak hlavní etapa sanace jedné z největších ekologických zátěží v Česku. Část kalů je nyní uložena v meziskladech, příští rok budou spáleny v Německu.
28. 12. 2020|

Uherčice vyvážely kaly z čistírny odpadních vod na pole. Mohou za to dostat až milionovou pokutu

Česká inspekce životního prostředí prošetřuje skladování kalů z čistírny odpadních vod v Uherčicích na Břeclavsku. Vedení obce nechalo odpad vyvézt do laguny v polích za domy. Dlouhodobé ukládání kalů do půdy však může vést k ohrožení a znečištění povrchových i pozemních vod. Za to hrozí obci až milionová pokuta.
6. 5. 2019|

Kaly z Ostrama prozatím zůstanou v Ostravě, před spálením se převážet nebudou. Nesmrdí, ujistila firma

Kaly z lagun po chemičce Ostramo zůstanou ještě nějaký čas v Ostravě. Podle nové smlouvy se státním podnikem Diamo je může firma AVE CZ ve městě skladovat a postupně je odtud vozit ke spálení do Vřesové na Sokolovsku. Původně je měla nejprve odvézt na skládku do Čáslavi, ale přesvědčila Diamo, že by to představovalo větší zátěž pro životní prostředí.
1. 2. 2019|

Ropné kaly v Ostravě firma odtěžila, ale neodvezla. Nabíhá jí penále 100 tisíc korun denně

Všechny kaly z ropných lagun po chemičce Ostramo v Ostravě už byly odtěženy a stabilizovány vápnem. Potvrdila to Pavla Ivácková ze společnosti AVE CZ odpadové hospodářství, která kaly likviduje. Firma ale většinu upravených kalů do konce roku z areálu lagun neodvezla, a tak jí začalo nabíhat penále.
3. 1. 2019|