Lidé z obcí na západě Čech si stěžují, že se do krajiny rozlévá znečištěná voda. Na doly podali stížnost

Události v regionech: Lidé si stěžují na znečištění z kaolinového dolu (zdroj: ČT24)

Občanské spolky ze tří obcí Sokolovska a Karlovarska podaly stížnost k České inspekci životního prostředí (ČIŽP) na tamní kaolinové doly. Tvrdí, že z nich opět unikají kaly a znečištěná důlní voda do potoků a lesů. Společnost Sedlecký kaolin problémy přiznává, už v minulosti od inspektorů několik pokut za překročení limitů dostala.

Na videu natočeném členy lokálního ekologického sdružení je jasně vidět nahnědlá a zakalená voda v potocích a lesích blízko Mírové, Božíčan a Jenišova. „Rozhodně to znečišťuje toky, které tady jsou a do kterých se ta důlní voda vypouští. Už několikrát byly naměřeny zvýšené hodnoty,“ tvrdí členka spolku Marcela Soukupová.

Úhyn ryb sice Povodí Ohře nezaznamenalo, ale kvůli naměřeným vysokým hodnotám zejména železa a manganu je voda z potoků v okolí lomů podle něj závadná. „Nedoporučujeme ji používat pro zalévání rostlin, které jsou určené ke konzumaci,“ upozornila mluvčí povodí Dana Zikešová.

Místní kaolinové doly odpovědnost za znečištění přiznávají. Zároveň ale dodávají, že příliš dělat nemohou. Za dešťů se podle nich nádrže s důlní vody přeplní a ta nevyčištěná odtéká. „Jsme svědky absolutně nadprůměrných srážkových úhrnů. Schopnost půdy vsakovat je nula. Takže s tím souvisí problémy,“ uvádí místopředseda představenstva Sedleckého kaolinu Radomil Gold.

Nové chemikálie

Společnost se rozhodla vůbec poprvé nasadit takzvané flokulanty – tedy chemické látky, které na sebe dokáží kaly vázat. Ty pak ztuhnou a nevytékají do volné přírody.

Inspekce životního prostředí přitom Sedleckému kaolinu uložila v posledních pěti letech pokuty ve výši 200 tisíc korun. „Společnost vypouštěla důlní vody z kaolinové dolu v rozporu s platným povolením. Konkrétně se jednalo o překračování stanovených limitů pro železo,“ upřesnila mluvčí ČIŽP Miriam Loužecká.

Karlovarský kraj nechává kvůli stížnostem vypracovat posouzení lokalit s těžbou kaolinu a rovněž možné řešení situace od České geologické služby.