Vidnava v referendu odmítla těžbu kaolinu

Obyvatelé Vidnavy na Jesenicku v referendu odmítli obnovení těžby kaolinu v katastru města. Referendum je platné a závazné, řekl starosta Vidnavy Rostislav Kačora (Volba pro Vidnavu). Z 989 oprávněných voličů hlasovalo 465 lidí, z toho platných lístků bylo 457. Proti těžbě hlasovalo 361 lidí, pro jich bylo 94, žádnou odpověď neoznačili dva lidé. Proti těžbě kaolinu jsou ekologové i řada obyvatel, proti plánu vznikla petice, kterou podepsalo několik set lidí. Souhlas s těžbou v ložisku, které patří k největším na Moravě, udělilo ministerstvo životního prostředí.

Obyvatelé v referendu odpovídali na otázku, zda souhlasí s těžbou kaolinu na katastrálním území města. Referendum je podle zákona platné, pokud se ho zúčastní alespoň 35 procent oprávněných voličů. Výsledek referenda je pro zastupitele závazný, pokud pro něj hlasovala nadpoloviční většina zúčastněných a současně alespoň čtvrtina všech oprávněných voličů.

„Referendum dopadlo tak, jak jsme všichni očekávali, drtivá většina je proti těžbě. Na druhou stranu si myslím, že účast mohla být vyšší,“ podotkl Kačora. Výsledkem hlasování a dalším postupem se bude zabývat zastupitelstvo, které se sejde v prosinci.

Podnětem k vyhlášení referenda, které poté schválili zastupitelé, byla mimo jiné petice se stovkami podpisů. Lidé poukazovali na to, že se s těžbou může v oblasti zvýšit provoz, prašnost a hlučnost, obávali se devastace přírody. Kačora už dříve řekl, že referendum se zamítavým stanoviskem může ovlivnit pouze záměr firmy v katastru obce.

Tam je jen část zamýšleného dobývacího prostoru a má přes něj vést pásový dopravník k přepravě suroviny. K místu, kde se bude těžit, má však tato obec nejblíže. „Celkem sedmdesát procent je na sousedním katastru Staré Červené Vody a tomu my už zabránit nijak nemůžeme,“ ozřejmil Kačora.

Staré Červené Vodě těžba nevadí

Ve Staré Červené Vodě podobné referendum nechystají, důvodem je také to, že dobývací prostor je vzdálen několik kilometrů. „Ta vzdálenost je taková, že prach ani hluk nás obtěžovat nebude. Je to sice na našem katastru, ale je to schované již za kopcem, je to blíže k Vidnavě,“ popsal dříve starosta Staré Červené Vody Pavel Danilko (Tady jsme doma).

Ministerstvo životního prostředí uvedlo, že z posudků vyplynulo, že žádné vlivy záměru na životní prostředí nebyly vyhodnoceny jako významně nepříznivé a zásah do přírody se dá sanací napravit. Společnosti, která chce těžbu obnovit, resort letos v srpnu udělil souhlasné stanovisko.

Vidnavské ložisko patří k největším a nejdéle známým moravským kaolinovým ložiskům. Podle záměru společnosti se s těžbou počítá po dobu dvaceti let. Samotná hornická činnost se dotkne plochy o rozloze 22,8 hektaru. Suroviny budou poté dopraveny pomocí pásového dopravníku do prostoru bývalé Šamotárny v katastru Velké Kraše, odkud budou expedovány vlakem. Roční kapacita těžby počítá se 460 tisíci tunami suroviny, vyplývá z posudku ministerstva.