TÉMA

Jenišov

Lidé z obcí na západě Čech si stěžují, že se do krajiny rozlévá znečištěná voda. Na doly podali stížnost

Občanské spolky ze tří obcí Sokolovska a Karlovarska podaly stížnost k České inspekci životního prostředí (ČIŽP) na tamní kaolinové doly. Tvrdí, že z nich opět unikají kaly a znečištěná důlní voda do potoků a lesů. Společnost Sedlecký kaolin problémy přiznává, už v minulosti od inspektorů několik pokut za překročení limitů dostala.
23. 2. 2024|

Zoo v Janově nebude, Jemnice nechce velkochovy, Čeperka je proti spalovně. Lidé rozhodovali v místních referendech

Souběžně s komunálními a senátními volbami se v některých obcích konala také místní referenda. Občané se v nich většinou vyslovili proti určitému záměru – proti výstavbě spalovny komunálního odpadu, proti rozšíření těžby písku či třeba proti stavbě zoo. Referendum v Soběslavi bylo neplatné, protože se ho nezúčastnil potřebný počet lidí. V ostatních místech jsou výsledky referend platné a pro vedení obcí závazné.
25. 9. 2022|

Jenišov uspěl u ministerstva se stížností na společnost Sedlecký kaolin

Obec Jenišov na Karlovarsku uspěla u ministerstva životního prostředí se stížností na společnost Sedlecký kaolin. Podle místních podniká v obci nezákonně a kaolin tu chce těžit bez platného posudku vlivu na životní prostředí. Firma s tím nesouhlasí a tvrdí, že rozhodnutí resortu se vztahuje pouze do budoucnosti vůči dalším těžebním záměrům.
14. 2. 2022|

Lidé na Karlovarsku se obávají zhoršení životní úrovně. Žalují báňský úřad kvůli těžbě kaolinu

Obec Jenišov na Karlovarsku spolu s tamními spolky podala hromadnou žalobu na Český báňský úřad (ČBÚ) kvůli těžbě kaolinu v Zátiší u Mírové. Báňský úřad totiž společnosti Sedlecký kaolin schválil takzvaný dobývací prostor, část místních obyvatel se tak obává zhoršení životní úrovně v regionu. ČBÚ ale tvrdí, že postupoval podle zákona, a pochybení odmítá.
8. 7. 2021|