Sedlecký kaolin podle inspektorů vypouštěl znečištěnou vodu nad limity

Události v regionech: Sedlecký kaolin čelí pokutě za překročení povolených limitů (zdroj: ČT24)

Společnost Sedlecký kaolin čelí možné pokutě za překročení povolených limitů. Podle inspektorů vypouštěla ze svých dolů na Sokolovsku a Karlovarsku vodu s vysokým obsahem železa. Na znečištění potoků a lesů kaly upozornily Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP) občanské spolky. Firma už uvedla, že na nápravném opatření pracuje.

Nahnědlá a zakalená voda se objevila v lesích a potocích během prvních týdnů tohoto roku. Šlo zejména o oblasti kolem obcí Mírová, Božičany a Jenišov na Karlovarsku. Znečištění důlní vodou při těžbě kaolinu tak začali šetřit inspektoři ČIŽP.

„Stejně jako při předchozích kontrolách zde bylo zjištěno překračování maximálních povolených limitů ve vypouštěných vodách,“ uvedla mluvčí ČIŽP Miriam Loužecká. Se společností tak bude podle ní zahájeno přestupkové řízení o pokutě.

Pokutu firma dostala v posledních pěti letech už dvakrát – zaplatila dvě stě tisíc korun. Inspekce životního prostředí nyní může Sedleckému kaolinu udělit další peněžitý trest v maximální výši sto tisíc korun, jak to umožňuje vodní zákon v případě vypouštění důlních vod.

Společnost těžící kaolin se už dohodla s inspektory na tom, jak dalšímu znečišťování zabránit. Podle místopředsedy představenstva firmy Radomila Golda půjde o úplný odklon důlních vod. „Čili nevypouštíme do toků za normální dešťové situace, ale překlápíme je sem do závodu, do technologické vody,“ popsal.

Povodí Ohře také nedoporučuje používat vodu ze znečištěných potoků v okolí lomů k zalévaní zeleniny či ovoce.