Jenišov uspěl u ministerstva se stížností na společnost Sedlecký kaolin

Spor o těžbu kaolinu u Jenišova (zdroj: ČT24)

Obec Jenišov na Karlovarsku uspěla u ministerstva životního prostředí se stížností na společnost Sedlecký kaolin. Podle místních podniká v obci nezákonně a kaolin tu chce těžit bez platného posudku vlivu na životní prostředí. Firma s tím nesouhlasí a tvrdí, že rozhodnutí resortu se vztahuje pouze do budoucnosti vůči dalším těžebním záměrům.

Proti těžbě lidé bojují už deset let. Výhrad směrem k tomu, jak společnost Sedlecký kaolin v obci podniká, mají celou řadu. Vadí jim, že v místě jezdí těžká technika a následná prašnost i hluk. Místní se bojí i o podzemní vodu.

„V momentě, kdy uběhly všechny lhůty na odvolání, tak sem na louku přijela těžká technika a začala práci. (…) Docházelo k neoprávněnému využívání obecních pozemků těžařem,“ kritizuje firmu starosta Jenišova Jiří Stehlík (nestr.).

„Po deseti letech snažení je pro nás rozhodnutí paní ministryně velký úspěch. Platí, že rozvoji průmyslu se nebráníme, ale musí se dělat s ohledem na zájmy všech občanů,“ doplňuje Stehlík. Stížnost na ministerstvo životního prostředí obec podávala proto, že podle ní Sedlecký kaolin už neměl platný posudek vlivu na životní prostředí, a přesto dostal povolení od báňského úřadu k tomu, aby kaolin těžil.

Nové posouzení EIA

Šéfka resortu životního prostředí došla k závěru, že v rozporu se zákonem bylo dokonce i rozhodnutí jejích předchůdců, kteří platnost EIA prodloužili. Podle báňského úřadu byla ale všechna povolení v pořádku a ani teď není důvod něco měnit.

„Závazné stanovisko ministerstva ze dne 17. a 18. prosince 2018 ruším jako nezákonné podle ustanovení § 149 odst. 8 správního řádu. Předmětné stanovisko bylo vydané v rozporu s právními předpisy. Proti tomuto rozhodnutí se nelze odvolat a tedy ani podat rozklad. Klíčové je, že v případě nových žádostí o těžbu je nutné nově vyvolat proces posouzení vlivů na životní prostředí EIA,“ zní v rozhodnutí ministerstva.

Báňský úřad a těžař nesouhlasí

„Orgány státní báňské správy rozhodnutí neobdržely a nemá zatím žádný vliv. Orgány státní báňské správy dodržely zákon a rozhodly na základě platného právního stavu, který v tom období platil,“ říká mluvčí Českého báňského úřadu Bohuslav Machek.

Podobně se k celé věci staví také společnost Sedlecký kaolin. Rozhodnutí nové ministryně životního prostředí podle jednatele Radomila Golda nemá na těžbu žádný vliv. „Rozhodnutí z roku 2010 platilo až do ukončení hornické činnosti. S ministerstvem si zkonzultujeme jejich stanovisko, ale nedomníváme se, že by to mělo mít zpětný vliv,“ myslí si Gold.

V současnosti běží u soudu ještě soudní spor o přístupové cesty k lomu.