V lokalitě ostravských lagun končí průzkum. Kaly odvezli už před rokem

Události v regionech: V lokalitě ostravských lagun končí průzkum (zdroj: ČT24)

V lokalitě ostravských lagun končí doplňující průzkum, který má ukázat kolik zeminy pod nimi je znečištěno ropnými látkami. Kaly byly z areálu odvezeny už na konci loňského roku a velká část je zlikvidována. Výsledky průzkumu budou na konci února. Zatím vyšla sanace lagun na zhruba tři miliardy korun.

V nádržích prázdných lagun je nově sedm set metrů vrtů, odebráno bylo kolem pěti set padesáti vzorků zeminy z hloubky od tří do patnácti metrů. „Vrty byly rozmístěny na základě výsledků geofyzikálního průzkumu, který byl proveden před samotným vrtáním,“ vysvětlil hydrogeolog z Vodní zdroje Ekomonitor Jiří Kadlčák.

Na největší nádrž s označením R3 umístili pracovníci po vrtech speciální černou folii. „Důvodem bylo hlavně omezení průsaku srážkových vod přes kontaminované zeminy na dně laguny R3 a tím snížení zatížení naší čistírny odpadních vod,“ vysvětlil vedoucí oddělení Laguny Diamo Kamil Prokeš.

Diamo má speciální čistírnu podzemní vody

Aby se škodlivé látky nedostávaly dál a nekontaminovaly další území, čistí pracovníci Diama podzemní vody ve speciální čistírně. Ropný odpad se v těchto místech ukládal sto třicet let. „V minulosti byly odpady ukládány opravdu dlouho. Bylo to tady ukládáno netříděné a samozřejmě ta kontaminace je výrazná,“ poznamenal Prokeš.

Výsledky průzkumu kontaminace zemin a také spodních vod budou známy přibližně za dva měsíce, už teď je ale jasné, že na konkrétní využití celé lokality si město Ostrava počká ještě několik dalších let. „Potřebovali bychom, aby sanace probíhala co nejrychleji. Aby občané nebyli obtěžováni, jak tomu bylo v těch předchozích letech,“ řekla náměstkyně primátora Ostravy Kateřina Šebestová (ANO).

Teprve po výsledcích průzkumu bude zpracována projektová dokumentace. Město s lokalitou v budoucnu počítá pro lehký průmysl.