Origami učí nevidomé lidi orientaci v prostoru

Hradec Králové – Japonské umění skládání papíru do různých tvarů, zvané origami, může pomáhat nevidomým, předpokládají odborníci z královéhradeckého Tyfloservisu. Origami, které má kořeny v devátém století, totiž velmi dobře rozvíjí představivost i hmatové dovednosti.

Tyfloservis v Hradci Králové zavedl kurz skládání origami pro nevidomé. Začíná hmatovou rozcvičkou, ve které nevidomí poznávají geometrické tvary, potom účastníci dostávají čtvercové papíry, se kterými pracují. Práce je obzvlášť komplikovaná – správně vyrobit origami je obtížné i pro zdravé lidi.

„My to vnímáme, že by to těmto lidem mohlo pomoct, aby porozuměli osobnímu popisu, když je někdo navádí – ať už je to profesionál nebo někdo, koho potkají na ulici,“ popsala Daniela Morávková z Tyfloservisu. O přínosu origami jsou nevidomí lidé, kteří s papírem pracují, přesvědčeni. „Pomáhá to v orientaci v prostoru na určité ploše, kdy člověk něco dělá,“ přiblížila nevidomá Libuše Klustová.

Mezi nevidomými lidmi se může nakonec objevit nový talent, který bude vytvářet modely, jaké jsou k vidění na mezinárodních výstavách.