Omezte levnou ocel z Číny, jinak evropské hutě zkrachují, vyzývají stát ostravští oceláři

Odboráři ostravské huti Liberty se bouří a žádají stát, aby jednal s Evropskou unií (EU). Vadí jim levná ocel ze zemí mimo Unii a tvrdí, že by měla být zatížená cly, v opačném případě hrozí, že evropské hutě zkrachují. Odboráři to řekli po jednání s náměstkyní ministra průmyslu a obchodu Silvanou Jirotkovou.

„Pokud se bude dovážet ocel ze zemí mimo EU, bude to pro evropskou produkci likvidační. Cena této oceli není ovlivněna CO2 povolenkami jako ta evropská. Cenově jí naše výroba nemůže konkurovat,“ řekl předseda Základní organizace OS KOVO Petr Slanina.

Jde o reakci na to, že EU zvýšila limity na dovoz takové oceli o pět procent. Slanina v pátek po jednání s Jirotkovou řekl, že už napsali dopis ministrovi průmyslu a obchodu Karlu Havlíčkovi (za ANO) a premiérovi Andreji Babišovi (ANO). 

Stát by se měl podle Slaniny pustit do intenzivního jednání s představiteli EU a požadovat, aby se limit na dovoz levnější oceli opět snížil. „Je to jedna z možností. Druhá je, že bude dovážená ocel zatížena cly,“ řekl.

Snížení výroby v Ostravě, ale bez propouštění

Nové vedení ostravské hutě tento týden oznámilo, že sníží výrobu o dvacet procent, svůj krok zdůvodňuje právě současnou situací na trhu, kde zdražují suroviny, povolenky a problémy působí i dovoz levné oceli ze zemí mimo Evropskou unii, zejména z Číny. Propouštět se ale nechystá. 

Také podle analytiků českému i evropskému ocelářství škodí zdražování emisních povolenek a dovoz levné oceli z třetích zemí, kde výrobci nemusejí dodržovat žádné emisní limity ani nejsou součástí programů na snižování produkce CO2, tudíž vyrábějí s podstatně nižšími náklady. Právě z těchto zemí zesílily dodávky do Evropy po zavedení cel v USA. 

O tom, že levná ocel ze zemí mimo EU způsobuje problémy na trhu, mluví i předseda správní rady Ocelářské unie Jan Czudek, který je také generálním ředitelem Třineckých železáren. Limity pro dovoz podle něj dovolují dovézt stále víc ocelářských produktů. „Pokud dovoz vzroste o dalších pět procent, bude to znamenat problémy pro evropské hutě,“ uvedl.

Náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Silvana Jirotková se v Ostravě sejde i s novým vedením huti. Projednávat budou hlavně avizované snížení výroby oceli o dvacet procent. Další jednání chystají i odboráři, kteří se mají 31. července sejít s ministrem Havlíčkem kvůli nepříznivé situaci v ocelářském průmyslu.