Děkan rezignoval na post v radě olomoucké univerzity. Od falšování dat se měla distancovat, tvrdí

Události v regionech: Olomoucký děkan rezignoval na post v radě univerzity (zdroj: ČT24)

Děkan olomoucké přírodovědecké fakulty Martin Kubala rezignoval na členství ve Vědecké radě Univerzity Palackého. Podle něj přehlíží podezření na falšování dat v publikacích vědců, kteří nyní působí na vysokoškolském ústavu CATRIN. Na články s upravenými grafy nebo křivkami upozorňují přírodovědci už několik let. Tři články s podezřelými daty byly za tu dobu z odborných časopisů staženy.

„Já jsem chtěl, aby se vědecká rada jako nejvyšší orgán univerzity nějakým způsobem distancovala od zfalšovaných publikací, které bohužel z naší univerzity vzešly. Toto se nestalo. Je to velké selhání univerzitního orgánu,“ zdůvodnil svou rezignaci dlouhodobý kritik vzniku CATRIN Kubala.

Podle ředitele ústavu Pavla Banáše ale kritizované články řešily v minulosti redakční rady zahraničních časopisů a etická pochybení v nich nenašly.

Předseda rady a rektor univerzity Martin Procházka považuje děkanovu rezignaci za zbytečnou. „Univerzita rozhodně nestrká před etickými problémy ve vědecké práci hlavu do písku, ale naopak se intenzivně zabývá jejich řešením (…) Některé etické kauzy už vědecká rada prošetřila a postoupila k řešení etické komisi, další podněty se připravují,“ uvedl Procházka.

Řešit spory ohledně podezření na další falšování dat by měl univerzitě pomoct i vědecký ombudsman. Vysoká škola ho zaměstnala od letošního března.