Okno baziliky na Hostýně možná zaplní mozaika Cyrila a Metoděje podle sto let staré předlohy

Nová mozaika může vyplnit okno baziliky na Hostýně (zdroj: ČT24)

Tři sta let nevyužívané okno na stěně baziliky na Svatém Hostýně by mohla zaplnit monumentální keramická mozaika svatého Cyrila a Metoděje. V těchto dnech ji po dvou letech práce dokončili akademičtí sochaři Paříkovi. Mozaika je složená z 24 keramických segmentů a zabírá plochu dva na tři metry. Světci jsou na ní vyobrazeni do těch nejmenších detailů.

 Manželé Paříkovi dlouhých deset let vymýšleli, jak by bylo možné podle sto let staré předlohy udělat keramickou plastiku, další dva roky ji pak vyráběli. Na každé části plastiky jsou na sobě tenké vrstvy glazury, každá z nich byla vypálena v peci. „Takových devět vrstev tam je, přičemž první vrstva je kresba na čistý střep,“ přiblížil akademický sochař a restaurátor Vojtěch Pařík. 

Podle umělce bude výpal při 1200 stupních Celsia garantovat stálost barev na plastice. Minimální spáry zase zajišťují, aby se do plastiky nedostala žádná voda. 

Bez povolení úřadů to nepůjde

Mozaika by díky svým rozměrům mohla nahradit nevyužité okno, které na bazilice zůstalo po původní barokní stavbě. Okno je navíc na východ, což má i symbolický rámec. „Pohled na východ, odkud k nám (Cyril a Metoděj) přišli, ukazuje, že to tady má být,“ řekl rektor baziliky Josef Stuchlý. 

K uskutečnění duchovního přání však zbývá poslední krok – souhlas úřadů. Areál na Svatém Hostýně je totiž národní kulturní památkou, s umístěním plastiky tak musí souhlasit památkáři i ministerstvo kultury.