Velehrad je letos jen pro zvané. Příchod Cyrila a Metoděje oslaví lidé, kteří se postavili koronaviru

Dny lidí dobré vůle ve Velehradu budou o nadcházejícím víkendu podstatně komornější. Namísto obvyklých desítek tisíc návštěvníků může přijet na národní cyrilometodějskou pouť maximálně tisíc poutníků v sobotu a tisíc poutníků v neděli. Pozvánky dostali hlavně lidé, kteří pomáhali překonat pandemii koronaviru.

Poutníkům zabere cesta z Hostýna do Velehradu dlouhá 70 kilometrů tři dny. Jejich cíl ale bude trochu jiný než každý rok. Namísto loňských 40 tisíc lidí mohou letos na svátek slovanských věrozvěstů přijet jen dva tisíce pozvaných. Přednost tak dostali třeba zdravotníci, kteří v době koronavirové krize pomáhali v nejhůře nakažených oblastech.

„Nezaváhala jsem ani vteřinu, když jsem tu nabídku dostala, hned jsem kývla, protože jsem tam strašně dlouho chtěla jet,“ svěřila se zdravotní sestra Andrea Štecová. Během nouzového stavu vyjížděla do Uničova a Litovle, které kvůli šíření nákazy v březnu uzavřeli hygienici.

Velehrad bude letos podstatně klidnější. Na prostranství před stěnou světců nebude program pro děti, ve vesnici zase nebudou stát pouťové stánky a atrakce. Uzavřít budou muset pořadatelé i nádvoří před bazilikou. „Jsme nuceni tady připravit zábrany,“ uvedl starosta Velehradu Aleš Mergental (nez.).

Kvůli menšímu počtu návštěvníků se letos obchvat Starého Města nepromění v parkoviště. Velehrad pro osobní auta uzavřený nebude, dopravu ale bude sledovat, a v případě potřeby také řídit, dopravní policie.

Během oslav se neuskuteční ani tradiční mezinárodní setkání vozíčkářů. „Letos na Velehrad v době poutě nepřijedou, ale protože to setkání je natolik silné, tak se posouvá o týden později na následující víkend,“ popsal Mergental.

Přestože se doprovodného programu letos návštěvníci nedočkají, o ten duchovní nepřijdou. Sobota začne mší svatou v bazilice. Večer se pak otevře výstava k 75. výročí osvobození země. Den zakončí modlitba za vlast a večer lidí dobré vůle. Hudebník Jiří Pavlica pozve na pódium umělce, profesionály i studenty.

Nedělní ráno zahájí mše na počest svatých Cyrila a Metoděje, během dne budou následovat další bohoslužby.