Na Velehradě se sešli lidé dobré vůle. Oslaví spolu příchod Cyrila a Metoděje

Do Velehradu zamířily tisíce poutníků (zdroj: ČT24)

Začala největší národní křesťanská pouť, Dny lidí dobré vůle ve Velehradě. Už podvacáté oslavují tisíce poutníků svátek slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Jejich misie na Moravu v 9. století je spojována s počátky křesťanské víry, srozumitelného písma a jazyka, státnosti a diplomacie na našem území.

Čtvrteční poutníci kráčeli v moravském sarkálním komplexu kolem soch dvou bratrů, kteří se v 9. století také vydali na pouť. Dali řád celé střední Evropě, Velká Morava byla prvním státním útvarem na českém území. Přímo Velehrad se stal symbolem víry, kultury a vzdělanosti.

Před 800 lety ve Velehradě příslušníci řádu cisterciáků založili klášter. V něm při křtu dostala svatá Ludmila od velkomoravského arcibiskupa Metoděje palladium země české. Reliéf z korintské mědi zobrazuje Pannu Marii s Ježíškem v náručí a má stejnou hodnotu jako korunovační klenoty. Ve čtvrtek se palladium do kláštera vrátilo.

„V tomto symbolickém obrazu spočívá ochrana nad celou českou zemí. Věděli to nacisté i komunisté, proto v době obou totalit muselo být palladium ukryto,“ vysvětlil diecézní konzervátor Vladimír Kelnar z Arcibiskupství pražského. Letošní oslava připomíná i další klíčová výročí našich dějin. Třeba třicet let od svatořečení Anežky České, které v roce 1989 bezprostředně předcházelo sametové revoluci.

Příchod věrozvěstů oslavují věřící poutí

Pěšky do Velehradu zamířilo 119 poutníků. Někteří z nich vyráželi už v neděli ze svatého Kopečku v Olomouci, další se přidávali po cestě. „Ze začátku se vás zmocní panika – teď je přede mnou sto kilometrů a já tu stojím v Olomouci na Kopečku. Nicméně ta se rozplyne ve společenství. Když je více lidí pohromadě, tak je daleko větší účinnost myšlenek, daří se řešit spoustu problémů snáz,“ popsal poutník Antonín Trubák.

Většina z nich se na cestu vydala už poněkolikáté. Naopak poprvé se na duchovní oslavu pěšky odvážil poutník z té vůbec největší dálky, kolumbijského hlavního města Bogotá. „Krajina je neuvěřitelná. Malé vesničky plné barev, stromů a květin,“ svěřil se Maruicio Sabogal.

Poutníci míří do Velehradu
Zdroj: ČT24

Ve Velehradu nejen pro ně zajišťovalo ubytování, roznos vody nebo dopravu asi tisíc lidí. Chystání poutě totiž připomíná složitou organizaci hudebního festivalu a plánovat se začíná měsíce dopředu. „Když skončí letošní ročník, tak už promýšlíme, jaké jsou výročí v příštím roce, co zajímavého bychom mohli připravit,“ přiblížil tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek.

Místa v hotelech jsou dlouho beznadějně obsazená a zaplnilo se i stanové městečko. Kvůli oslavám se město také uzavřelo autům a dopravu zajišťují kyvadlové autobusy. Stále víc a víc poutníků do Velehradu zamířilo na kolech. Proto organizátoři pro cyklisty letos připravili speciální parkoviště.

Hlavní program začne ve čtvrteční večer Koncertem lidí dobré vůle se zlínskou filharmonií nebo Jiřím Pavlicou a Hradišťanem. V pátek se poutníci sejdou před bazilikou při slavnostní poutní mši svaté.