Obyvatelé Poličky podali trestní oznámení kvůli kontaminované vodě

Studio ČT24: Kontaminovaná voda v Poličce (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Poličky podali trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli znečištěné vodě, kvůli které na začátku srpna onemocněly stovky lidí. Policisté ale upozorňují, že v podobných případech vyšetřování často vyjde naprázdno a viníka se najít nepodaří. Ani úřady zatím nedošly k závěru, že by za kontaminaci byl zodpovědný konkrétní člověk.

„K dnešku žádný oficiální důkaz o znečištění nemáme, nicméně si jsem skoro jistý, že původce znečištění je potok, který teče dvě stě metrů od vrtu číslo sedm, kde po každém dešti vytéká část fekální vody z městské kanalizace,“ řekl České televizi starosta Poličky Jaroslav Martinů (ODS).

Příčinu srpnového zamoření vody zatím nezjistili ani vodohospodáři. Dosud jsou proto odstaveny oba kontaminované vrty. „Do dnešního dne intenzivně odebíráme vzorky a spolupracujeme s hygienou. Hydrogeologové zkoumají možnost kontaminace těchto zdrojů, abychom zjistili příčinu. Pokud nebude zjištěna, oba zdroje zatím budou mimo provoz,“ upřesňuje předseda představenstva Vodohospodářské obchodní společnosti Polička Zdeněk Šunka.

Do vody se dostaly odolné noroviry

Střevní problémy na začátku srpna postihly zejména obyvatele sídliště Hegerova a okolí. Potíže měli hlavně děti a senioři. Průjmy či zvracením trpěly podle odhadů desítky až stovky lidí, přesná čísla ale hygienici nemají, protože ne všichni nemocní se obrátili na lékaře. Vrty číslo šest a sedm zásobovaly pitnou vodou stovky domácností. „Jak jsme to ráno počítali, tak s vesnicemi to mohly být tři čtyři tisíce obyvatel,“ odhadoval tehdy místostarosta obce Pavel Štefka (ANO).

Hygienické rozbory později ukázaly, že za střevní potíže mohly noroviry, které jsou rezistentní vůči chloru. „Je to jeden z nejinfekčnějších virů, naprosto běžně se vyskytující, který se přenáší kontaktem mezi lidmi i z kontaminovaných povrchů. Je nesmírně odolný, působí na něj jen vybrané dezinfekční prostředky s vysokým obsahem alkoholu,“ komentoval dříve nálezy hygieniků Jaroslav Říha z krajské hygienické stanice.

Podle něj se důvěra lidí bude napravovat složitě, i když vodní epidemie jsou velmi vzácné. Už 12. srpna sice testy ukázaly, že škodlivé viry ve vodě nejsou, ale o týden později silná bouřka vyřadila elektrický proud, a v důsledku další den tekla z kohoutků kalná voda. „Provedly se odběry a zjistilo se, že jsou tam přítomné pouze neškodné bakterie, ale důvěře to nepřidá,“ dodává Říha.

Za znečištěnou vodu lidé nebudou platit

Kvůli způsobeným potížím s pitnou vodou poskytne vodárenská společnost VHOS Moravská Třebová části obyvatel Poličky a obcí Květná a Pomezí finanční kompenzace. Firma nebude odběratelům fakturovat vodné za období, v němž vodu museli na radu hygieniků převařovat.

Z roční průměrné spotřeby každé domácnosti jí firma nebude účtovat vodu za 42 dní. „Lidé již dostávají faktury, kde mají v příloze vyjádřenou slevu a odečtenou částku. Ti, kteří již zaplatili dříve, dostanou dobropis,“ nastínil Šunka na začátku září.

Hygienická opatření, sledování zdroje vody a kompenzace domácnostem bude vodárny stát několik set tisíc korun. „Zvýšené náklady evidujeme a podělíme se o ně s majitelem sítě, což je Svazek obcí Poličsko,“ doplnil předseda představenstva VHOS.

Podle něj by bylo možné v budoucnu zamezit výskytu mikroorganismů ve vodě instalováním zařízení s ultrafialovými paprsky, které je zahubí přímo ve zdroji. Jeho pořízení je však nákladné.