Obyvatelé osady na Opavsku budou možná bez pitné vody. Dodavatel je chce odstřihnout

Obyvatelům osady Sádecký dvůr na Opavsku hrozí, že se ocitnou bez pitné vody. Jejich domácnosti jsou napojeny na zdroj z bývalého areálu zemědělského družstva, jeho současný majitel však oznámil, že už jim vodu dodávat nebude. Podle vedení obce Velké Heraltice, pod kterou osada spadá, si budou muset lidé zřídit vlastní studny nebo vrty.

Majitel areálu bývalého zemědělského družstva Marek Fojtík obyvatele osady nedávno prostřednictvím dopisů informoval, že od nového roku dodávky vody do jejich domácností vypne.

V minulosti lidé vodu odebírali ze zdroje družstva na základě smlouvy s bývalým majitelem. Ten současný ale s nimi žádnou smlouvu neuzavřel. K problému se Fojtík vyjádřit odmítl. 

Voda teče jenom pár dní v týdnu

Na dodávky vody si obyvatelé Sádeckého dvora stěžují už delší dobu. Voda totiž z jejich kohoutků teče velmi nepravidelně. Několik dní v týdnu neteče vůbec, jindy jenom pár hodin, podle místních většinou v noci. 

Nám ta voda teče prakticky dva dny v týdnu. On to vždycky na noc pustí a ráno to zastaví.
Zlatuše Havlíčková
obyvatelka Sádeckého dvora

Problém s dodávkami chce obyvatelům pomoci vyřešit i vedení obce Velké Heraltice, pod kterou osada spadá. Problém je ale v tom, že pozemky v Sádeckém dvoře jsou většinou ve vlastnictví státu a není tak možné osadu napojit na obecní vodovod.  

Obec chce s majitelem družstva jednat

 „Obec Velké Heraltice nemá v lokalitě vlastní pozemky, občané si tedy musí zřídit vlastní zdroje a obec poskytne finanční příspěvek,“ řekl provozovatel obecního vodovodu Adam Kaštovský.  

Kromě finanční pomoci chce obec s majitelem družstva vyjednat i odklad odpojení místních od dodávek vody. „Lidem pomůžeme i při kontaktování příslušných úřadů s uspíšením vyřízení povolení pro zřízení lokálních zdrojů vody a navrhneme jednorázový finanční příspěvek na vybudovaní vrtů,“ slíbil místostarosta obce Martin Šmajstrla (nestr.).