Obnova Lítožnického rybníka skončila. Poslouží k rekreaci i ochraně při povodních

Obnova Lítožnického rybníka na pomezí Dubče a Běchovic skončila a nyní se rybník napouští. Vznikla nová hráz, bezpečnostní přeliv a opravy se dočkalo koryto Říčanského potoku, které teď opět má meandry. Náklady dosáhly 45 milionů korun.

„Rekonstrukce rybníka pomůže zadržovat vodu v krajině a znamená zvýšení biodiverzity, fauně i flóře se tady bude dařit a už se nám tady v horní části uhnízdili například ledňáčci. Lítožnický rybník bude svou plochou čtvrtým největším v Praze,“ popisuje náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN).

Rybník a nová hráz vznikly v místě, kde bývaly tři rybníky, které byly postupně vysušeny. Dělníci odvezli 87 tisíc metrů krychlových bahna. Nová hráz je dlouhá 372 metrů a vysoká 5,2 metru. Podle šéfa magistrátního odboru ochrany přírody Dana Frantíka nebylo bahno kontaminováno, a mohlo se tedy zaorat do okolních polí.

V nových meandrech Říčanského potoka vzniklo jedenáct tůní, které jsou schopny zadržet až 2200 kubíků vody. Koryto bylo v minulosti vybetonováno a narovnáno, nyní se jeho délka zhruba zdvojnásobila na více než jeden kilometr a množství vody v potoce je podle Frantíka až 2,5krát větší. Na zhruba jedenácti hektarech obnoveného území najde prostor pro život mnoho živočichů. Kromě ledňáčků je zde několik druhů skokanů, například skokan skřehotavý nebo ropuchy zelené.

Okolí poslouží jako rekreační oblast i jako součást protipovodňové ochrany. „Pro nás je obnova důležitá, potok nám už v minulosti při povodních nadělal mnoho starostí, takže jsem rád, že tu je rybník, který vodu zadrží. A potom je to i rekreační funkce, protože dřív to tady bylo v podstatě nenavštěvovatelné,“ komentuje starosta Běchovic Ondřej Martan z ODS.

Praha v uplynulých letech obnovila například rybník Šeberák nebo opravila koryto Rokytky. V letošním roce plánuje dokončit protipovodňové úpravy Rokytky v Kyjích, dokončit úpravy Xaverovského rybníka a Zličínského rybníka a pokračovat budou také práce na opravě Lipanského potoka. Hlavní město spravuje 308 kilometrů vodních toků a 116 vodních nádrží.