Nový kostel v Brně se věřícím otevře až v září. Zpoždění má i stavba kaple v Nesvačilce

Nový kostel v Brně-Lesné se veřejnosti o víkendu neotevře. Plánovaný termín museli farníci přesunout kvůli koronavirové krizi. Na stavbě za víc než sto milionů korun tak alespoň dělníci stihnou dokončit všechny detaily. Práce se zdržely i na stavbě unikátní dřevěné kaple v Nesvačilce na Brněnsku.

Stavba kostela v Brně-Lesné trvala tři roky, vyšla na 110 milionů korun. Jediným zdrojem peněz byly příspěvky farníků. „Za těch patnáct let, co sbíráme peníze, nám někteří farníci odkázali například i nemovitosti. Takto jsme prodali tři byty a jeden dům,“ řekl farář Pavel Hověz.

Stavba z betonu prosvícená obarvenými slunečními paprsky se měla otevřít o víkendu. Vzhledem k omezením ale slávu farníci přesunuli na září.

Kaple jako dřevostavba

Dřevo místo betonu používají při stavbě v Nesvačilce na Brněnsku. „Je to kaple Panny Marie Bolestné, sedm trámů představuje sedm bolestí Panny Marie,“ vysvětlil už dříve farář René Václav Strouhal. O novém svatostánku se tam mluví už asi sto let. Stavba vznikla, stejně jako v Brně-Lesné, jen díky dárcům. První nadšení ukončila německá okupace, potom příspěvky znehodnotila měnová reforma v roce 1953. Další sbírka vznikla před několika lety. 

Interiér je už ale skoro hotový, zbývá třeba vyříznout otvory pro okna. Práce ale zbrzdilo dění kolem koronaviru. „Museli jsme na čas přerušit spolupráci s některými firmami, zbrzdilo nás to i v těch brigádnických činnostech,“ vysvětlil farář René Václav Strouhal. Doufá, že příští rok dělníky vystřídají už farníci ve svátečním.