Vymodlenou kapli v Nesvačilce staví tesaři jen ze dřeva. Věřící se na ni složili

V Nesvačilce roste kaple bez jediného hřebíku (zdroj: ČT24)

Bez použití jediného hřebíku nebo šroubu. Starou technikou tesaři skládají konstrukci střechy kaple v Nesvačilce na Brněnsku. Farnost spočítala náklady na nový svatostánek na 15 milionů korun. S financováním významně pomáhají dárci. Stavba by mohla být hotová příští nebo přespříští rok. Už přitom uspěla v anketě Dřevostavba roku.

Zvuk motorové pily by věřící v kapli snad ani nehledali. Na její stavbu ale takový ruch patří. Zedníci a kameníci jsou už hotoví, tesaři teď pracují na zemi, ale i 20 metrů nad povrchem.

„Usadili jsme sedm patnáctimetrových jedlových trámů, které jsou opracované starou tesařskou metodou. Sekerami, kterým se říká širočiny,“ přiblížil tesař David Šebesta. Jedlové trámy se nahoře setkávají a tvoří vysokou střechu ve tvaru kužele.

„Je to kaple Panny Marie Bolestné, sedm trámů představuje sedm bolestí Panny Marie,“ vysvětlil farář René Václav Strouhal. Na kapli v Nesvačilce čekají už dlouho, první nadšení ukončila německá okupace, potom příspěvky znehodnotila měnová reforma v roce 1953.

Sbírka je jedním z hlavních zdrojů i teď. Část pak zaplatí farnost. Náklady vypočítali na 15 milionů korun, zaplatit se už povedla asi polovina z toho. „Nejštědřejšími jsou obyčejní lidé. Někdy jsou k nám štědré firmy, nějaké práce dělají zadarmo,“ řekl Strouhal.

„Sakrální stavby byly vždycky vrcholem řemesla své doby. Pracovat na stavbě kaple nese určitou svoji prestiž,“ svěřil se Šebesta. Dělníci budou v Nesvačilce ještě nejméně rok. Pak se kaple dočká vysvěcení.