Nové nemocnici v Náchodě se zpozdí kolaudace, chybí posouzení požárních rizik

Nová nemocnice v Náchodě má problém. Stavební úřad sice ve čtvrtek zahájil kolaudaci nových pavilonů, ale jejímu vydání zatím brání nedořešený projekt nového únikového schodiště u starého lůžkového pavilonu. Chybí mu posouzení požárních rizik, což celou kolaudaci zdrží.

Královéhradecký kraj za stavbu nemocnice zaplatí 1,39 miliardy korun a dalších 270 milionů bude stát zdravotnická technologie. Jde o největší investici v historii regionu.

„V tuto chvíli je hotová stavba dvou pavilonů, které projdou zkušebním provozem. Současně s tím soutěžíme zdravotnickou techniku v hodnotě dalších 300 milionů korun, kam spadají například i plicní ventilátory,“ předesílá náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09). Až skončí zkušební provoz, začnou se postupně přesouvat jednotlivé primariáty.

Ve čtvrtek stavební úřad zahájil proces kolaudace a svolal účastníky řízení k závěrečné obchůzce nového areálu. Úředníci ale narazili na problém s náhradním únikovým schodištěm, které vede ze staré lůžkové části, ale je součástí stavebního povolení na novou přístavbu.

„My chceme od projektanta požární posouzení toho schodiště, takže závisí, jak to projektant posoudí. Nezkolaudujeme to, aniž bychom měli posouzení projektanta,“ komentuje vedoucí stavebního úřadu městského úřadu Náchod Andrea Lipovská. Připouští, že kolaudace se zdrží, ale nedokáže posoudit, jak dlouhé oddálení bude. Úřad podle jejích slov investora na problém asi rok upozorňoval.

Nemocnice má začít fungovat na začátku roku 2021

Chybu nezavinil dodavatel, sdružení firem BAK Trutnov a Geosan, ale investor, tedy krajský úřad. Ten ji chce do dvou měsíců odstranit, upřesňuje radní Václav Řehoř. Naopak stavbaři jsou se stavbou ve finále a zbývají jim jen úpravy okolí.

„Chybí dodělat sadové úpravy a odstranění nějaké malé závadičky a eventuálně to, co vzejde z místní pochůzky na kolaudaci,“ doplňuje dodavatel Jan Souček.

Poté, co stavba získá kolaudační rozhodnutí, bude následovat zkušební provoz pavilonů, který má trvat pět až šest měsíců. Se zahájením nemocničního provozu v nových prostorách, které již budou vybavené i vnitřním zařízením, nábytkem a zdravotnickou technikou, se počítá na začátku roku 2021.

Cílem projektu je sestěhování všech provozů nemocnice do takzvaného dolního areálu, kde se nyní staví. Výsledkem mají být nižší provozní náklady a kvalitnější péče o pacienty. V novém pavilonu J bude lůžková část chirurgie, ortopedie či gynekologické ambulance, v pavilonu K například oddělení zobrazovacích metod, operační sály, ARO a JIP, porodnice, dětské oddělení.

Nemocnice Náchod zajišťuje zdravotní péči pro spádovou oblast s více než 200 tisíci obyvateli, ve specializovaných oborech až pro 250 tisíc. Je největším zdravotnickým zařízením patřícím Královéhradeckému kraji.