Nenápadně, ale přece: Vládu nad centrem Prahy převzaly Vánoce

Na Staroměstském náměstí v Praze začaly vánoční trhy. Dominuje jim vánoční strom, který byl proti předchozím letům rozsvícen už dopoledne bez slavnostních ceremonií. Hlavní město od nich upustilo s ohledem na situaci po teroristických útocích v Paříži. Z bezpečnostních důvodů neoznámilo ani čas rozsvícení tradičního svátečního symbolu.

Vánoční trhy v Praze pod přísnějším dohledem policie (zdroj: ČT24)

Strom se rozsvítil dopoledne, po setmění mohou lidé každou hodinu vidět na stromu světelnou animaci. Na stromě, který letos pochází z České Lípy, jsou zlaté hvězdy a 600 vánočních koulí; na špici je umístěna velká kometa. Na trzích i stromě září dvacet tisíc LED diod. Letos se trhy inspirovaly dílem malíře Josefa Lady.

Zrušení slavnostního ceremoniálu kritizoval spolek Naštvané matky, který s podporou Bloku proti islámu vpodvečer uspořádal průvod od Obecního domu na Staroměstské náměstí, jehož se zúčastnila zhruba padesátka lidí. Rozhodnutí magistrátu pořadatelé považují za „nepochopitelnou ochotu ustupovat a obětovat naše hodnoty, naše tradice a v neposlední řadě naši kulturu“. Pokojnou akci účastníci ukončili u stromu, kde zazpívali několik koled a rozsvítili přinesené svíčky.

V porovnání s předchozími lety, kdy se vánoční strom v centru Prahy slavnostně rozsvěcel, bylo odpoledne na trzích o něco méně lidí. Na bezpečnost návštěvníků na náměstí dohlíží policisté, přítomni jsou i záchranáři. Bezpečnostní opatření platí v Praze pro nejvíce navštěvované dny, letos především pro mikulášské oslavy.

Vedle Staroměstského náměstí, které se před Vánocemi tradičně těší největší pozornosti turistů i Pražanů, začínají s adventem jarmarky a další kulturní akce na mnoha dalších místech v Praze. Otevřela se i tržnice v horní části Václavského náměstí. Vánoční trhy jsou poprvé na Pražském hradě. Vánoční stromek se tam rozzáří až v neděli, stejně jako v zoologické zahradě.

Na delikatesy z celého světa o letošních svátcích lákají pořadatelé trhů na holešovickém výstavišti. Sváteční sortiment nabídnou prodejci ve stáncích na náměstí Jiřího z Poděbrad, na náměstí Míru, na Andělu, u nádraží v Dejvicích, na Kubánském náměstí, ale i v Centrálním parku na Jižním Městě. Rozsvěcení stromu na náměstí Republiky bude provázet dobročinná sbírka. Před kostelem sv. Václava v Praze 5 bude připravena adventní zimní zahrada, která představí svátky ve světle staročeských tradic. V Galerii Portheimka budou moci lidé každou adventní neděli vyslechnout koncerty.