Nemocnice v Havlíčkově Brodě je zodpovědná za smrt pacientky, potvrdil soud

Odvolací soud potvrdil verdikt, podle nějž je Nemocnice Havlíčkův Brod zodpovědná za úmrtí pacientky. Žena byla v nemocnici na operaci žlučníku.

Jaroslava Vencelidesová podstoupila operaci v havlíčkobrodské nemocnici v roce 2011, po následných komplikacích, kterým nedokázali zabránit ani lékaři jiných zdravotnických zařízení, v říjnu 2015 zemřela.

Na soud se v civilní žalobě obrátil manžel pacientky a jejich dva dospělí synové. Každý z nich po nemocnici požaduje 800 tisíc korun, v úvahu připadá také mimosoudní vyrovnání, řekla zástupkyně žalobců Lenka Jahelková.

Havlíčkobrodský soud v lednu rozhodl o odpovědnosti nemocnice mezitímním rozsudkem (ve věci samé). „Rozsudek okresního soudu se potvrzuje,“ konstatovala v úterý předsedkyně senátu krajského soudu Alena Bačinová. Nároky pozůstalých by se nyní měl zabývat opět Okresní soud v Havlíčkově Brodě.

„Dnešní rozsudek potvrdil to, co jsme věděli od samého začátku, že došlo k chybné operaci u mojí manželky v nemocnici v Havlíčkově Brodě. Vše se potvrdilo,“ řekl v úterý Petr Vencelides.