Nelegální hledači vltavínů zdevastovali les

Netolice - Vzácné vltavíny u Netolic bude těžit soukromá firma. Město s ní v těchto dnech vyjednává o smlouvě. Ta má v první fázi zabránit devastaci lokality. Nelegální kopáči tam totiž zlikvidovali několik hektarů lesa a jámy se objevují stále na nových místech. Jihočeská naleziště nápor černých těžařů už jednou zažila, ale po přelomu tisíciletí se situace uklidnila. Kombinace zvyšující se nezaměstnanosti a rostoucí ceny vzácných kamenů nicméně podle místních loni znovu přivedla lidi do nebezpečných jam.

Jedno z nevýznamnějších nalezišť vltavínů působí jako měsíční krajina. Země, provrtaná stovkami děr, byla původně hospodářským lesem. Stromy se ale najednou začaly lámat a propadat. „Museli jsme to vykácet i z důvodů bezpečnostních,“ poznamenal lesní správce Jaromír Hruška. Starosta Netolic Oldřich Petrášek doplnil, že jámy firma nyní pravidelně zahrnuje a okolí ve větší míře hlídá také policie a zaměstnanci města. I přesto pokračuje devastace naleziště vltavínů u Netolic mimořádně rychlým tempem.

Nelegální těžaři kopou nejčastěji přes noc. Pracují bez zajištění ve dva až tři metry hlubokých, často propojených a zaplavovaných jámách. Podle starosty se tímto způsobem přiživují především nezaměstnaní: „Jsou schopni vykopat za noc jámu tři a půl metru,“ uvedl. Jediným řešením je tak podle zástupců města legální těžba. Radnice už dolaďuje smlouvy s konkrétní firmou. „Potřebujeme, aby se to co nejrychleji oplotilo a aby to bylo hlídané,“ míní Petrášek. To potvrdil i jednatel geologické firmy Monday Morning Marek Stanzel. Podle něj firma během průzkumu hodlá ohradit celý areál.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)