Některé školky na Pardubicku přestaly přijímat děti z okolních obcí, nemají místo

Obce na Pardubicku řeší nedostatek míst ve školách a školkách (zdroj: ČT24)

Místa v mateřských i základních školách hledají rodiče z Pardubicka stále obtížněji. Týká se to i lokalit, kde měli dosud slíbenou spádovost své obce. Rodiče často školy posílají i do vesnic v sousedství. Někteří starostové už ale začali takové smlouvy vypovídat. Přespolní nepřijmou, protože místo potřebují pro místní. To je případ třeba Rohovládovy Bělé na Pardubicku.

Například Anita Hegerová posílala přihlášku do šesti školek, místo pro svou dceru nakonec našla až v sousedním kraji. „Je to šestnáct kilometrů, dojíždíme tam a zpátky. Za den ujedeme 64 kilometrů jenom kvůli školce,“ uvedla. 

Děti z Volče měly doposud chodit do škol v Rohovládově Bělé, jenže tam už mají plno. Od příštího roku tak ruší takzvané školské obvody – tedy smlouvu mezi obcemi, která zajišťuje místo.

„Nevíme teď, co s tím budeme dělat. Je to samozřejmě strašný problém, protože naše děti tam chodily do školy, do školky, i když v poslední době už tolik ne, ta školka byla plná,“ uvedla starostka Volče Soňa Machurová (nestr.). „Patrně při letošním zápisu do mateřské školy se spousta místních dětí nevejde právě kvůli školským obvodům,“ dodal starosta Rohovládovy Bělé Václav Fišer (nestr.).  

Rozšíření školky budou financovat i okolní obce

Místo ve školce hledají také obyvatelé obcí v okolí Pardubic. Krajské město zatím školské obvody pro mateřské školy nemá, mohlo by se to ale změnit. Rozšířit chce školku v Dražkovicích, na tom se má finančně podílet několik obcí. „Významně by se podílely na investičních nákladech, přibližně 80 procent by mělo jít za obcemi Dubany a Staré Jesenčany,“ sdělil náměstek pardubického primátora Jakub Rychtecký (ČSSD). 

Pro obec Dubany je to dobrá zpráva. „Je to strašná výhoda, protože pro takové vesnice, jako jsme my, kde je tři sta obyvatel, je finančně nemožné postavit svoji školku,“ uvedla starostka Duban Iva Kučerová (nestr.).  

V Dubanech dokonce věří, že díky nové školce se jim podaří ukončit odliv obyvatel před zápisy do škol. Často se stává, že rodiče mění trvalé adresy, aby pro dítě zajistili místo ve škole či školce v jiné obci.