Obcím se nelíbí způsob rozdělování dotací na rozšiřování školek

Události: Špatně rozdělené dotace na školky (zdroj: ČT24)

Obce kritizují ministerstvo pro místní rozvoj za způsob rozdělování evropských dotací na rozšiřování školek. Podle samospráv resort nepřihlíží k demografickému vývoji regionů. Největší zájem o nové kapacity je ve Středočeském kraji. Nejvíc peněz ale mohou získat jiné regiony, které o ně tolik nestojí.

Část pozemku za školkou v Úvalech u Prahy je vyhrazený pro novou přístavbu. „Bude se skládat ze dvou tříd a bude zhruba pro čtyřicet osm dětí,“ říká starostka Úval Markéta Rydvalová (nestr.).

Pár desítek míst navíc by obec potřebovala už nyní. Proto zažádala ministerstvo pro místní rozvoj o dotaci. A čeká, jestli ji dostane. „Pokud ne, máme opravdu velký problém. Počet obyvatel našeho města by se měl v následujících deseti letech skoro zdvojnásobit,“ poznamenala starostka. Podle ní se do Úval stěhují většinou mladé rodiny podobně jako do jiných obcí Středočeského kraje.

Rozdělení regionů do kategorií
Zdroj: ČT24

Ministerstvo rozděluje evropské peníze přes Integrovaný regionální operační program. Ten má vyrovnávat rozdíly mezi regiony, které dělí podle rozvinutosti do tří kategorií. Dotace na rozšiřování mateřských školek byly zaměřené na místa, kde jsou kapacity nedostatečné.

Kam se zbylými penězi

Přes půl miliardy korun vymezilo ministerstvo pro přechodové regiony. Tam byla výzva naplněna z více než sto dvaceti procent. V případě méně rozvinutých regionů byla částka vyšší, skoro miliarda a půl. Více než polovina peněz ale zbyla.

„Tyto prostředky nepropadají. Zhruba za měsíc se vyhlásí výzva, kde se zbývající prostředky rozloží do mateřských škol, kde byla ta potřeba o něco nižší,“ vysvětlil poradce ministra pro místní rozvoj Leo Steiner. Ovšem opět v kategorii méně rozvinuté regiony.

Dotace na rozšíření kapacit školek
Zdroj: ČT24

„Myslím si, že by bylo lepší, kdyby se zbývající peníze použily do míst, kde kapacity nejsou, než znovu opakovat výzvu v regionech, kde poptávka taková není,“ míní radní Středočeského kraje pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha (STAN).

Budou následovat další výzvy

O dotaci mohl žádat například starosta Dolní Lutyně na Karvinsku. Právě tam je podle ministerstva vysoká potřeba navýšení kapacity školek. „S kapacitou jsme na hraně, ale zvládneme to. Důvod k rozšiřování myslím není, protože z regionů kraje odchází velké množství lidí. Pomoc potřebujeme úplně v něčem jiném,“ poznamenal starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek (nestr. za STAN).

Ministerstvo upozorňuje, že to nebyly jediné výzvy na zvýšení kapacit mateřských škol. V blízké době vyhlásí další, pro obě kategorie regionů.