Školky v Ústeckém kraji mají volná místa. Rodiče nechávají děti doma

Události v regionech: Školky v Ústeckém kraji mají volná místa (zdroj: ČT24)

V Ústeckém kraji chybí děti ve školkách. Města musí rodiče lákat k tomu, aby je zapsali. Děti si doma nechávají hlavně sociálně slabé rodiny. Nemají totiž dostatek peněz na obědy ani na oblečení. Jídlo tak za některé platí stát. Vyplatí se mu to – dítě, které do školky chodí, má totiž obvykle lepší výsledky ve škole.

Do děčínské školky nyní chodí přes sedmdesát dětí. Volná místa tam ale jsou. Pro děti od tří let i pro předškoláky. Jenže přesvědčit rodiče, aby děti přihlásili do školky, je někdy obtížné. Doma si je nechávají hlavně sociálně slabé rodiny. Často proto, že nemají peníze. Jsou bez práce a s exekucemi. Od pěti let je přitom předškolní docházka povinná.

„Sankcionovali jsme jednu rodinu od roku 2016 do současnosti, protože když nebudou posílat dítě do předškolního vzdělávání, jsou jim odebrány dávky,“ vysvětlila radní pro školství Ivana Poschová (SPD).

Naopak v Praze nebo v Brně řeší města opačný problém. Rodiče děti chtějí umístit, ale není kam. Často tak zapisují i ty tříleté, jen aby o místo v lokalitě nepřišli. Je to zejména tím, že v metropolích vyrůstají velké bytové domy, kam se stěhují stovky rodin. Nevzniká už ale občanská vybavenost.

Čím dříve do školky nastoupí, tím lepší výsledky mají děti ve škole. I proto je rok před zápisem povinný. Pokud dítě nenastoupí, rodina je stíhána za záškoláctví.