Najít ubytování pro studenty v Pardubicích bude oříšek. Koleje navíc opět zdražují

Události v regionech: Vysokoškolské koleje jsou plné a zdražují (zdroj: ČT)

Letní prázdniny jsou zatím sice v polovině, univerzitní koleje v Pardubicích však už teď hlásí plný stav. Několik míst se ještě najde, ale kapacity velmi rychle dochází. Za ubytování na vysokoškolských kolejích si studenti navíc opět připlatí. Mnozí tak volí raději privát. Cena za něj je sice většinou o něco vyšší, ale roli v jejich rozhodování někdy hraje i soukromí a lepší vybavení.

Univerzita Pardubice má kapacitu na kolejích více než 1200 lůžek. Už teď je ale jasné, že se na všechny zájemce nedostane. Přihlášek je totiž mnohem víc než volných míst. „Momentálně máme převis asi sto přihlášek na koleje. Rozhodujícím kritériem je čas dojezdové vzdálenosti,“ uvedla mluvčí univerzity Martina Macková. 

O místo na kolejích v Pardubicích žádá například Dan Jirousek z Heřmanova Městce. Privát by zvažoval jenom v případě, že by se na něj místo v ubytovně pro studenty nedostalo. „Za mě je výhodou kolejí to, že jsou častokrát levnější než privát. Jsou v blízkosti fakulty, člověk má také větší příležitost seznámit se s ostatními studenty,“ řekl.

Ne každý však na koleje chce. Například Pavlína Šoltová dá přednost podnájmu. „Od nového semestru budu bydlet na privátu. Je skvělé, že tam mám vlastní kuchyň, protože na koleji jsme měli jednu kuchyň pro celé patro, což bylo skoro pro padesát lidí,“ uvedla. 

Koleje jsou pořád levnější

Cena ubytování pro studenty roste, v některých městech v Česku není výjimkou ani lůžko za šest tisíc korun měsíčně. Student Univerzity Pardubice zaplatí za sdílený dvoulůžkový pokoj zhruba tři a půl tisíce korun za měsíc. 

I když jsou ceny vysoké, stále jsou většinou nižší než za pronájem. „Pokud bychom tohoto studujícího dali bydlet na privát, například na byt 3+1, kde ten student bude mít vlastní uzamykatelný pokoj, tak ta cena se pohybuje od pěti do sedmi tisíc,“ uvedl ekonom pardubické univerzity Jiří Nožička.  

Navíc většina studentů má zároveň nárok na ubytovací stipendium. Podmínkou k vyplacení bývá bydliště mimo okres, ve kterém vysokoškolák studuje.