Náchod postaví vilu Platýz podle návrhu Kaplického. Bude sloužit jako lázeňský dům

Náchod postaví vilu podle návrhu Jana Kaplického (zdroj: ČT24)

Náchodská radnice se dohodla s vdovou po architektu Janu Kaplickém, že postaví v běloveských lázních pavilon podle jeho návrhu. Vilu Platýz navrhl architekt pro resort Konopiště, investor se tam ale nenašel. Zastupitelé a majitelka autorských práv přijali společné memorandum. Náklady na realizaci se odhadují přibližně na sto milionů korun.

Jan Kaplický hledal inspiraci u dna moře, kde platýzi žijí. Návrh vily podobných tvarů po nich pojmenoval. „Postavíme pavilon Jana Kaplického, který bude určen především pro lázeňskou péči,“ řekl starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD).

Vilu navrhl architekt pro resort Konopiště, investor se tam nenašel. V Náchodě bude vila Platýz stát v areálu starých lázní v Bělovsi, poblíž pramene minerálky Ida. „I když se nám už v Itálii podařilo postavit velmi symbolický objekt pro Muzeum Enza Ferrarriho, tak bych si přála, aby měl Jan Kaplický svůj objekt i v rodné zemi,“ řekla majitelka autorských práv Eliška Kaplický Fuchsová. „Ten projekt není okázalý, je velmi moderní, je velmi dynamický, zajímavý, vzdušný a je postavitelný,“ poznamenal starosta.

Nebývá obvyklé, aby se stavěly domy podle návrhů nežijících autorů. „Je to typický Jan Kaplický, organické tvary, inspirace přírodou, oblouky, jediná zeď nebude rovná,“ řekl předseda Komory architektů Jan Kasl.

Do dvou let chce Náchod začít stavět. V únoru uspořádá sympozium architektů. Z nich musí vybrat projektanta. Ten studii rozkreslí. „Druhý krok je veřejná debata. Pokud dopadne tak, jak bychom si všichni přáli, je naší svatou povinností jít tomu naproti,“ vysvětlil ředitel Nadačního fondu Kaplický Centre Jozef Lucák.

Ve světě známý, doma nedoceněný Jan Kaplický vytvořil pro Prahu před šestnácti lety návrh Národní knihovny. Ten se ale po zjitřené veřejné debatě neuskutečnil.