Na Zlínsku se zhoršily rozptylové podmínky. Prach dusí hlavně Vsetínsko

Meteorologové na  Zlínsku zjistili překročení denního imisního limitu pro polétavý prach na pěti ze šesti měřicích stanic. Nejhorší situace je ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, kde byla v úterý ráno naměřena hodnota vyšší než osmdesát mikrogramů na metr krychlový. V sousedním Moravskoslezském kraji se rozptylové podmínky naopak mírně zlepšily.

S tím, že koncentrace suspendovaných částic PM10 může v úterý ve Zlínském kraji překročit imisní limit, meteorologové počítali. Způsobil to podle nich hlavně přenos znečisťujících látek ze Slezska. „Rozptylové podmínky budou většinou mírně nepříznivé. Neočekáváme významné změny koncentrací,“ uvedl ve výhledu na úterý Český hydrometeorologický ústav.

Ve Valašském Meziříčí dosahovala v úterý ráno naměřená průměrná hodnota za 24 hodin 83,6 mikrogramu na metr krychlový. V Otrokovicích na Zlínsku byla ve stejném čase 63,8 mikrogramu, v Uherském Hradišti 60,9 mikrogramu, v Kroměříži-Těšnovicích 55,6 mikrogramu a na stanici v Kvítkové ulici ve Zlíně 55,4 mikrogramu. Pod imisním limitem se držela hodnota na stanici pod Jižními Svahy ve Zlíně, k 07:00 tam dosahovala 42,5 mikrogramu.

Na severu Moravy jsou podmínky lepší, ale ne dobré

V sousedním Moravskoslezském kraji se podmínky naopak mírně zlepšily. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší ale na řadě míst kraje stále překračují imisní limit (pro polétavý prach PM10 jde o 50 mikrogramů na metr krychlový), někde i dvojnásobně.

Nejhorší situace zůstává na Karvinsku a Ostravsku. Na zhoršené kvalitě ovzduší v kraji, které je dlouhodobě nejhorší v zemi, se podílí průmyslové podniky, doprava a lokální topeniště. Výrazné problémy jsou v kraji v topné sezoně. Roli hraje i poloha kraje blízko Polska, odkud podle odborníků i kvůli povětrnostním podmínkám směřuje znečištění do Česka.

Podle odborníků by lidé při zhoršených rozptylových podmínkách měli snížit fyzickou námahu venku a pouze krátce větrat. Motoristům doporučují zvážit nutnost každé jízdy. Děti, nemocní a starší lidé by měli omezit pobyt venku, ostatní sportování a pobyt v zakouřených prostorách. Vhodné je také posilovat imunitu přísunem vitaminů. Regulaci nebo smogovou situaci meteorologové zatím v žádném kraji nevyhlásili.