Na Plachtu pronikly tanky

Hradec Králové – Do chráněné přírodní rezervace Plachta v Hradci Králové opět po roce vjely tanky a obrněné transportéry. Paradoxně proto, aby zlepšily životní prostředí a mohly se tam vrátit chráněné druhy živočichů a rostlin.

Vojenské manévry připomíná dění v chráněné přírodní lokalitě Plachta v Hradci Králové. Jindy poklidnou krajinou procházek a výletů se řítí tanky a transportéry. „Přijeli jsme se sem svézt a pomoct přírodě. Udělat přírodní tůňky, trochu provětrat půdu,“ uvedl Petr Vošický za aktivní zálohy Chomutov. Třicetihektarová lokalita Plachta byla ještě nedávno vojenským prostorem, po letech zarostla. Tanky a transportéry ji obnaží a vrátí původní tvář s přechodnými mokřady. „Pojezd vojenské techniky se dělá pro ochranu žábronožek a listonohů, což jsou velmi vzácní, kriticky ohrožení korýši, kteří se vyskytují jenom zde,“ vysvětlil krajinný ekolog Martin Hanousek a sběratel vojenské techniky Miroslav Tuček doplnil: „V kalužích, kterými se projíždí, se tak vlastně utužuje dno. Jíl se zašlapává s pískem, dělá se nepropustná vrstva. Takže po loňských pojížďkách se v jezírkách, která jsme takto vytvořili, voda udržela i v nejsušších částech léta.“

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Vedení hradecké radnice s akcí ekologů s výhradami souhlasilo, ale zásah velkou podporu magistrátu nemá. Akci povolil krajský úřad. „Takovýmhle způsobem udržovat přírodní památku, že na ni pošlu těžkou vojenskou techniku, mi přijde nepřiměřené,“ prohlásil primátor Hradce Králové Zdeněk Fink (HDK). Ekologové však namítají, že výsledky se dostavily. Kriticky ohrožené listonohy a žábronožky už nepočítají jen na desítky. „V současné době jsou zde stovky až tisíce žábronožek. Můžeme mluvit o desetitisících kusů,“ ujistil Martin Hanousek.

Už za rok se sem tanky a transportéry možná vrátí.