Na Lounsku ve čtvrtek podle meteorologa zřejmě neřádilo tornádo, ale poničil ho downburst

Studio 6: Odstraňování následků bouřek na Ústecku (zdroj: ČT24)

Obec Stebno u Kryr na Lounsku minulý týden ve čtvrtek poničil nejspíš jev zvaný downburst, nikoliv tornádo. Podle meteorologů tomu odpovídá charakter škod, svědectví místních i šetření na místě.

To, že na Lounsku nebylo tornádo, ale downburst, se podle meteorologů dá pokládat za definitivní. „Downburst je situace, kdy na zadní straně bouřkového mraku žuchne na zem velkou rychlostí balík studeného vzduchu. A když narazí na povrch, tak se rozteče po okolí s tím, že hlavní náraz směřuje dopředu před bouřkový mrak,“ popsal jev Martin Novák z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Jev podle něj způsobuje velké škody. „Je to doprovázené intenzivními srážkami, případně kroupami,“ dodal. V extrémních případech může v důsledku downburstu vítr dosahovat rychlosti i přes dvě stě kilometrů v hodině.

Obec Stebno spadá pod město Kryry. V obci žije zhruba sto dvacet obyvatel, nikdo nebyl zraněn. Předběžná škoda je osmdesát až sto milionů korun. Ve Stebnu silný vítr poničil asi pětadvacet domů, což je zhruba čtyřicet procent místních nemovitostí. Některé domy přišly jen o část střechy, jiným vítr odnesl střechu úplně. Polámané jsou stromy, domy mají rozbitá okna, poškozená jsou i auta, která stála na ulici.

  • Downburst je silný proud vyskytující se v přeháňkách nebo bouřkách. Dosahuje rozměrů od stovek metrů až po desítky kilometrů. 
  • V postižené oblasti se projevuje ochlazením a silným větrem, v extrémních případech  může dosahovat rychlosti až přes dvě stě kilometrů v hodině. V závislosti na výskytu srážek v okolním vzduchu ho může u země doprovázet déšť nebo kroupy.