Na Floře v Olomouci rozkvetly stovky kaktusů a sukulentů. K vidění budou do června

Kaktusový skleník ve Smetanových sadech poblíž centra Olomouce s příchodem jara opět nabízí pestrobarevnou podívanou pro návštěvníky Výstaviště Flora. Většina kaktusů a sukulentů už rozkvetla a k vidění jsou jak menší druhy kaktusů, tak i ty největší, několik metrů vysoké. Rozkvetlé kaktusy si budou moci lidé prohlédnout zhruba do června.

Kaktusový skleník nabízí návštěvníkům kolekci více než čtyř stovek kaktusů a sukulentů. „K vidění jsou menší druhy kaktusů rodů Mammillaria, které jsou známé tím, že mají místo žeber bradavkovité výrůstky a bohatě kvetou drobnými květy v malých věnečcích. Dále druhy Ferocactus či Eulychnia,“ řekla Helena Šupová z Výstaviště Flora v Olomouci.

Kromě drobných druhů kaktusů mohou lidé vidět i ty největší, sloupovité kaktusy, které někdy dorůstají až do výšky pětadvaceti metrů. „Největší keřovité kaktusy se zploštělými články patří do rodu Opuntia a poranění jejich velkými trny opatřenými zpětnými zoubky bývají velmi bolestivá. Plody mnohých kaktusů jsou jedlé a v jižních zemích je prodávají na trhu jako ovoce,“ doplnila.

Kaktusy pěstují na Floře už skoro šedesát let

Kaktusový skleník ve Smetanových sadech byl spolu se sousedním tropickým skleníkem vybudován v 50. letech minulého století. Město Olomouc ho otevřelo 18. srpna 1962 při zahájení celostátní zahradnické výstavy, jež ve městě probíhají dodnes. 

Sbírkové skleníky, které spravuje Výstaviště Flora Olomouc, patří k historicky nejstarším skleníkům v České republice. Největší z komplexu skleníků, palmový skleník, je prohlášen kulturní památkou České republiky.