Na Chebsku se opět zachvěla země. Může to naznačovat příchod seismického roje

Události v regionech: Na Chebsku bylo zemětřesení (zdroj: ČT24)

V Karlovarském kraji se znovu objevily silnější záchvěvy země. Zvýšená seismická aktivita začala zhruba před třemi dny. V pátek ráno měly nejsilnější otřesy magnitu do 2,6 stupně. Odborníci ale údaje z automatických měřicích stanic následně ještě upřesňují. Větší výskyt otřesů, a zejména těch silnějších, může naznačovat příchod seismického roje, řekl Jakub Klicpera z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

V posledních třech dnech se síla otřesů pohybovala do dvou stupňů. Páteční ranní otřesy už druhý stupeň přesáhly. Jde ale stále spíše o drobné otřesy, které mohou sice lidé zaznamenat, nemají ale za následek škody.

„Nejsilnější otřesy byly v 7:35 a pak v 7:50, oba měly sílu 2,6 stupně. Údaje ale budeme ještě přepočítávat. Je pravděpodobné, že je to začátek seismického roje, předpovídat zemětřesení je ale prakticky nemožné. Stane se, že aktivity třeba i po pár dnech odezní,“ nastínil Klicpera.

Poslední otřesy lokalizovala automatická síť seismických stanic severně od Lubů u Chebu a odehrávají se v hloubce okolo osmi až deseti kilometrů.

Seismologové vítají svědectví

Otřesy na povrchu mohou mít ale různé projevy v závislosti na podloží. Někdy je tak lidé pocítí intenzivněji i kilometry od epicentra, zatímco přímo nad ním jsou účinky na povrchu méně znatelné.

Podle Klicpery jsou tak pro seismology užitečná i hlášení lidí, kteří otřesy zaregistrují. Mohou vyplnit dotazník na stránkách Geofyzikálního ústavu.

Ačkoli je nejzápadnější kout Česka dlouhodobě seismicky aktivní oblastí, v posledních letech byl poměrně klid. Poslední silnější otřes zaznamenali odborníci 10. dubna 2021, kdy zemětřesení mělo sílu 3,2 stupně.

Silnější otřesy se objevily i v roce 2018. Nejsilnější otřes v zaznamenávané historii byl na přelomu let 1985 a 1986. Otřesy tehdy měly magnitudo až 4,6 stupně, a to už i praskají zdi nebo se bortí staré komíny na domech.