Mosty u Jablunkova chtějí být jenom „Mosty“. Někteří místní kvůli plánované změně podepisují petici

Obec Mosty u Jablunkova by se chtěla po více než padesáti letech vrátit k původnímu názvu Mosty. Podle starosty už totiž přívlastek „u Jablunkova“ nemá své opodstatnění a úředníkům komplikuje práci. Někteří občané ale se změnou nesouhlasí a podepisují petici. Pokud by změna prošla, byly by Mosty i nadále jedinou obcí s tímto názvem v Česku.

Název obce Mosty u Jablunkova byl původně opravdu jenom Mosty, jenže v roce 1951 bylo rozhodnuto, že se název musí odlišit od Mostů, které byly nedaleko Českého Těšína. Tato obec už ale neexistuje a podle vedení Mostů u Jablunkova už není pro tak dlouhý název důvod. 

Přívlastek u Jablunkova, při Jablunkově nebo koło Jabłonkowa byl vyvolán potřebou katastrálního oddělení. Máme s tím problémy, mnohdy se náš název nevměstná do těch čtverečků v různých formulářích.
Ondřej Niedoba
starosta Mostů u Jablunkova

Pro občany by zkrácení názvu znamenalo výměnu dokladů a některých dalších dokumentů, což by však mělo být bezplatné.  Podle vedení obce by si navíc lidé o výměnu mohli zažádat přímo na obecním úřadě. „Jednáme o tom se sousedním Jablunkovem, jestli by bylo možné tady vytvořit nějaké detašované pracoviště,“ upřesnil místostarosta obce Martin Procházka (Nestr.).

Obyvatelé podepisují petici

O změně názvu obce se v Mostech u Jablunkova mluvilo několikrát, letos poprvé se návrh dostal až k zastupitelům. Ti se domluvili, že o návrhu by měli rozhodovat i samotní občané, kteří teď mohou hlasovat formou ankety na internetu

V obci je ale velká skupina obyvatel, která změnu názvu razantně odmítá a podepisuje petici pro zachování Mostů u Jablunkova. „Já si myslím, že je to zbytečná záležitost. Já jsem se narodil v Mostech u Jablunkova, podnikám v Mostech u Jablunkova a chci i zemřít v Mostech u Jablunkova,“ řekl jeden z místních Václav Cienciala. 

Jediné Mosty v Česku

I kdyby nakonec na změnu názvu obce došlo, Mosty by stále byly jedinou obcí s tímto názvem v Česku. Například Bystřic je v zemi hned patnáct, ta u Frýdku-Místku se pro zkrácení názvu rozhodla, i když bylo jasné, že bude mít hned čtrnáct „konkurentů“.

Od roku 2005 změnilo v celém Česku název osm obcí a název se upravoval i u sedmnácti místních částí některých měst a obcí. Pro změnu názvu je potřeba splnit tři požadavky, a to aby změnu schválili zastupitelé, ministerstvo vnitra a následně ji ještě musí zapsat katastrální úřad. Zastupitelé v Mostech u Jablunkova by měli rozhodnout do konce roku.