Modré čáry rezidentního parkování se v Brně rozšířily i do dalších ulic

V Brně se rozšířil systém rezidentního parkování. Nově začala regulace platit ve čtyřech dalších oblastech v blízkosti historického centra kolem ulic Pellicova, Bratislavská, Kopečná a Koliště. V příštím roce se rozroste ještě dál do městské části Žabovřesky i na okolí Sirotkovy ulice.

Brno pokračuje v úpravách podmínek systému rezidentního parkování. Dosud platilo rezidentní parkování v historickém jádru a v okolí ulic Lidická, Milady Horákové a třída Kapitána Jaroše, od 18. listopadu se placené stání rozšiřuje o další oblasti, kde se zatím parkovalo zadarmo.

Přidáním ulic Bratislavská, Koliště, Kopečná a Pellicova se prstenec kolem historického centra uzavřel. „V těchto oblastech si předplacené parkování zařídilo na jedenáct set rezidentů a také osmdesát abonentů,“ řekl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Pro návštěvníky je důležité, že tyto oblasti spadají do zóny B. První hodina parkování je zdarma, každá další za třicet korun. Platit lze přes mobilní aplikaci, SMS nebo zdejší automaty. Do celé zóny B je také možné zakoupit si předplacené návštěvnické oprávnění, které platí v pracovní dny od šesti do sedmnácti hodin. Týden stojí čtyři sta korun, měsíc 1200 korun a rok 12 tisíc korun.

Mapa rezidentních oblastí
Zdroj: ČT24

Speciální místa pro motocykly jsou bezplatná

Podle webu parkovanivbrně.cz jsou vyhrazena i speciální místa pro motocykly. Jejich řidiči nemusí mít žádné oprávnění a ani parkování není zpoplatněno. Na místě pro automobily mohou motocykly také zaparkovat – řidič zaplatí stejný poplatek jako za auto, a když si vyřídí parkovací oprávnění, zaparkuje zdarma. Vyřídit parkovací oprávnění si může každý, nezávisle na místě bydliště. Stačí jen doložit technický průkaz od motocyklu.

Na dodržování placení v parkovacích zónách dohlíží Brněnské komunikace. Těm, kteří nezaplatili, město odeslalo od dubna zhruba tři a půl tisíce výzev k uhrazení. „V ulicích, které se nacházejí v bezprostředním sousedství modrých zón, sledujeme mírné navýšení dopravních přestupků. Platí to ale i přímo pro ulice, které jsou v modrých zónách. Někteří lidé si například myslí, že stáním na chodníku se vyhnou zmonitorování autem s kamerami, které tam projíždí,“ přiblížil mluvčí městské policie Brno Jakub Ghanem.

V příštím roce se přidají další ulice

V roce 2020 se rezidentní parkování v Brně rozšíří do dalších oblastí. V červnu kolem ulic Rybářská, Bezručova, Křídlovická, Dřevařská, v srpnu v okolí ulic Botanická a Staňkova, v září Trnitá, Špitálka a Žižkova a v listopadu v oblastech Zborovská, Chodská a Sirotkova.

Rezidentní parkování začalo platit loni v září pro historické jádro ještě za minulé koalice vedené hnutím ANO. Současná koalice vedená ODS projekt upravila, město rozdělila na tři zóny jako historické jádro, prstenec kolem historického jádra a zbytek města u těch městských částí, které se do rezidentního parkování zapojí. Snížily se i ceny. Rezidenti místo původních šesti set korun platí dvě stě korun za první auto, abonenti, tedy podnikatelé s provozovnou v místě platí za první auto namísto šesti tisíc korun čtyři tisíce.