Nové značky, zóny i ceník. V Brně začnou za pár dní platit jiná pravidla rezidentního parkování

Brno zavede nová pravidla rezidentního parkování (zdroj: ČT24)

Na konci září se město Brno rozdělí do nových parkovacích zón a začnou platit jiné ceníky. Další změny budou následovat v průběhu podzimu, nový systém by měl být jednodušší a přehlednější. Od poloviny listopadu se rezidentní parkování rozšíří o další čtyři zóny.

Od 30. září se v moravské metropoli změní podoba značení rezidentního parkování, rozdělení zón i ceník pro návštěvníky. Město nabídne řidičům tři zóny. Červenou – historické centrum, zelenou – širší střed, modrou – zbytek Brna.

Další městské části se zapojit mohou a nemusejí. Každá zóna bude mít vlastní značku, nově s podmínkami parkování a označením zóny.

Pro rezidenty a abonenty zůstanou od konce září pravidla rezidentního parkování stejná jako doposud, za parkování ale zaplatí méně. Rezidenti, tedy osoby s trvalým pobytem ve vymezené oblasti nebo majitelé nemovitosti v dané zóně, zaplatí za první auto dvě stě korun ročně. Druhé auto je vyjde na osm tisíc korun a třetí a další auto na dvanáct tisíc.

Mapa rezidentního parkování
Zdroj: www.parkovanivbrne.cz

Abonenta, tedy člověka, který ve vymezené oblasti podniká nebo tam má provozovnu, bude první auto stát čtyři tisíce korun ročně. Každé následující pak osmnáct tisíc.

Ti, kdo přijíždějí do zón jako návštěvníci, zaplatí podle nového ceníku. Do červené zóny se dostanou jen s povolením a i tak budou platit po prvních třiceti minutách čtyřicet korun na hodinu. Hodina zdarma bude v zelené zóně, pak třicet korun na hodinu. V modré zóně bude platit regulace jen přes noc od 17 do 6 hodin, šedesát minut zdarma a pak dvacet korun za hodinu.

„My jsme kritizovali dlouhodobě jakousi nekoncepčnost, nesrozumitelnost toho původního systému, chtěli jsme sjednotit pravidla pro všechny městské části,“ řekl radní pro dopravu Petra Kratochvíl (ODS). Nová pravidla jsou přehledně zpracovaná na webu parkovanivbrne.cz.

V ulicích se musely vyměnit stovky značek

Řidiči ze stávajících zón, kteří už jsou v systému zaregistrovaní z loňska, si musí oprávnění prodloužit po roce od data, kdy jim začalo platit. V ulicích už je na změnu vše nachystané. „Museli jsme vyměnit nebo aktualizovat svislé dopravní značky. Bylo jich asi devět set kusů,“ řekla mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová.

Dalších víc než pět set značek osadí v nových oblastech. Stovky starých cedulí, které začnou být od příštího týdne neplatné, odvážejí pracovníci Brněnských komunikací k ekologické likvidaci. Informace jsou totiž na nich natištěné sítotiskem a vyrobit nové je levnější, než kdyby se tyto předělávaly.

„Cena přeznačení je v řádech statisíců, není to nic horentního. Bylo to nutné zlo, které jsme museli podstoupit. To nepřehledné značení bylo jedním z problémů, kdy se ti lidé nebyli schopní orientovat v jednotlivých oblastech,“ řekl radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Změny se chystají také v placení. Magistrát teď testuje možnost placení parkovného prostřednictvím SMS a také chce spustit mobilní aplikaci, která zodpoví základní otázky. Od poloviny listopadu se rezidentní parkování rozšíří do čtyř dalších oblastí. Okolo ulic Bratislavská, Pelicova, Kopečná a Koliště.