Místo požáru v Otrokovicích si prohlédli vyšetřovatelé, do zničených budov zatím nemohou

Hasiči po půlnoci zlikvidovali požár objektu s dílnami i obchody v Otrokovicích na Zlínsku. Hořet začalo ve středu před půl šestou ranní. V jednu chvíli tam zasahovalo až 38 jednotek, 200 hasičů a 67 kusů hasičské techniky. Platil i zvláštní, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu. Škoda se odhaduje na desítky milionů korun. Ve čtvrtek nastoupil tým vyšetřovatelů, do budovy však podle statika nebude možné v nejbližsších dnech vstoupit.

„O půl jedné v noci byla nahlášena likvidace události. Předtím bylo požářiště prohlédnuto termokamerou a bylo zjištěno, že nejsou žádná ohniska, místo bylo předáno Policii ČR. V 07:15 byla nahlášena dvě drobná doutnající ohniska, na místo vyjela jedna jednotka, která ohniska uhasila a znovu provedla kontrolu termokamerou,“ uvedl mluvčí hasičů David Martinec. K požáru ještě ve čtvrtek ráno opět jela jedna hasičská jednotka. Ta bude ještě prolévat požářiště kvůli možným skrytým ohniskům.

Na místě byl ve čtvrtek tým vyšetřovatelů požárů hasičů a policie. „Vyšetřování bude prováděno prozatím pouze z vnější strany budovy s ohledem na bezpečnost a vyjádření statika, který označil zbylou konstrukci za nestabilní,“ uvedl mluvčí hasičů. Byla opět povolána jednotka s dronem z Vyškova. Vyšetřovatel hasičů byl v místě požáru do odpoledne.

„Podle vyšetřovatele Policie ČR se v nejbližších dnech bohužel neočekává stanovení příčiny nebo upřesnění výše škody. Vše záleží na povolení statika ke vstupu do objektu,“ vysvětlil  Martinec. Vyšetřovatelé si mohli prohlédnout požářiště a zadokumentovat stav bezprostředně po požáru. Některé konstrukce by se mohly vlivem povětrnostních vlivů či následkem požáru zbortit.

V objektu začala hořet autodílna, ale plameny postupně zasáhly i další provozovny, železářství, květinářství či koupelnové studio. Lidé na sociálních sítích domlouvají možnosti pomoci zasaženým provozovnám a jejich majitelům. Požár zasáhl budovu takzvaného starého obchodního domu, který byl nejstarší veřejnou stavbou v městské části Baťov. Firma Baťa ji postavila v roce 1931, o pět let později byl nedaleko postaven větší obchodní dům a budova starého obchodního domu od té doby několikrát změnila svou funkci, byla i stavebně upravena.

Dým byl ve středu vidět zdálky, policie vyzvala občany, ať zavřou okna a nevětrají. Nebylo však třeba dělat žádná speciální opatření ve vztahu k ochraně obyvatelstva. Provoz na přilehlé silnici byl uzavřený, přerušilo to také standardní trasu autobusové linky MHD číslo 55, autobusy i trolejbusy jezdily po náhradních trasách. Jeden hasič při zásahu utrpěl popáleniny druhého stupně na ruce.