Místo metra jezdí do pražských Letňan jen autobusy, dopravní podnik vyměňuje zabezpečení

Pražské metro nejezdí ve svém nejsevernějším úseku. Na víkend přerušil dopravní podnik provoz mezi stanicemi Ládví a Letňany na lince C, kde vymění zabezpečovací zařízení. Chybějící spoje v podzemí nahradí autobusová linka XC.

Úsek Ládví–Letňany patří k nejnovějším v pražském podzemí, cestující tudy jezdí od roku 2008. Od té doby zprovoznil dopravní podnik už jen jeden další úsek na trase A. Přesto již potřebuje modernizaci. Během víkendové výluky dostane konečná stanice Letňany lepší zabezpečení.

I když Letňany mají od počátku elektronické zabezpečovací zařízení – na rozdíl od starších reléových, které se postupně mění za modernější – rozhodl se dopravní podnik zmodernizovat i je. Po třinácti letech provozu již technologie neodpovídá nynějším požadavkům.

Pro cestující to znamená, že celou sobotu i neděli se na terminál Letňany dostanou výhradně autobusem. Kromě běžných linek to je i náhradní linka XC, která jezdí z Ládví do Letňan Střelničnou, Vysočanskou a Proseckou ulicí. Zastavuje u všech stanic metra, kromě Ládví a Letňan také na Střížkově a Proseku.

Na Proseku zastavují náhradní autobusy ve směru do Letňan v zastávkách ve Vysočanské i Prosecké ulici, v opačném směru jenom ve Vysočanské. V Letňanech je možné nastoupit v zastávkách v Beladově i Listově ulici.

Zabezpečení již letos měnil dopravní podnik ve stanici Nádraží Holešovice. Do budoucna plánuje postupně výměnit i další stará staniční a traťová zabezpečovací zařízení na trase C v úseku Vltavská–Háje, kde v některých stanicích slouží ještě původní zařízení z roku 1974. Podnik chystá i modernizaci na trase A v úseku Dejvická – Depo Hostivař. Na obě výměny plánuje letos vypsat veřejnou zakázku.