Městská knihovna otevřela na Černém Mostě první samoobslužný kiosek

Čtenáři mohou navštívit první zcela samoobslužnou pobočku Městské knihovny v Praze. Pobočka s názvem Kiosek se nachází v obchodním domě Centrum Černý Most. Otevření pobočky je součástí projektu, jehož cílem je mimo jiné rozšířit dobu, po kterou jsou veřejnosti služby knihovny přístupné.

„Hlavním smyslem je vyzkoušet si, jestli do budoucna budeme schopni běžné a mnohem větší pobočky otevírat pro lidi v době, kdy tam nebudou knihovníci,“ řekl ředitel knihovny Tomáš Řehák. Kiosek je podle něj první zcela samoobslužnou pobočkou městské knihovny v Česku.

Knihovna bude otevřena sedm dní v týdnu od 9:00 do 21:00. Registrovaní čtenáři MKP si mohou knihy sami půjčovat a vracet, samoobslužné je rovněž například placení pokut za pozdní vrácení knih. „Knihovník bude na místě přítomen každé pondělí od 13:00 do 17:00,“ doplnil Řehák.

Zájemci si mohou vybrat ze zhruba tisícovky knižních titulů. V nabídce jsou beletrie pro dospělé, knížky pro děti i populárně naučná literatura. Kiosek slouží i jako místo výdeje rezervací, tedy titulů, které si čtenáři mohou objednávat na webu knihovny.

Automaty a bibliobusy

Automaty s radiofrekvenční technologií RFID, která umožňuje samoobslužné půjčování knih, jsou od loňska ve všech pobočkách knihovny v Praze. První automaty byly v roce 2019 nainstalované v Ústřední knihovně na Mariánském náměstí v Praze 1, od léta 2020 je tam samostatná návratová linka. Ředitel knihovny zavádění technologie tehdy označil za zásadní a přelomový krok. Personál knihovny se totiž podle něj může díky zautomatizování služeb soustředit na komunikaci se čtenáři.

Městská knihovna v Praze má přes čtyřicet poboček. Disponuje rovněž třemi pojízdnými pobočkami, takzvanými bibliobusy. Městská knihovna Praha je největší českou veřejnou knihovnou, co do počtu čtenářů a provedených výpůjček. Její knihovní fond je třetí největší v České republice po Národní knihovně a Moravské zemské knihovně v Brně.