TÉMA

Městská knihovna v Praze

Poslanci zvolili do Rady Českého rozhlasu Vágnera, do Rady České televize Řeháka

Do Rady Českého rozhlasu zvolila sněmovna redaktora nakladatelství Argo Oldřicha Vágnera, do Rady České televize vybrali poslanci ředitele Městské knihovny v Praze Tomáše Řeháka. O výsledcích tajných voleb informoval předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO). V rámci středeční mimořádné schůze sněmovna nedospěla k hlasování o navrhovaných změnách ve výběru radních ČT a ČRo. Debata o vládní novele trvala přes čtyři hodiny a podobně jako při jejích předchozích sněmovních projednáváních ji provázela kritika z řad opozice.
22. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 15:55|

Více než dvě a půl miliardy korun pomůže české kultuře hlavně v regionech

Peníze z Národního plánu obnovy pomohou kultuře v Česku zejména v regionech. Dotaci, která činí celkem 2,6 miliardy korun, obdržela třicítka příjemců. Úspěšní žadatelé je využijí při rekonstrukci divadla, rozšíření služeb knihovny či přeměně památkově chráněné vily na kreativní centrum.
16. 2. 2023|

Stavba filharmonie je o krok blíž. Praha podepsala smlouvu s projektanty

Zástupci Prahy a dánského architektonického studia Bjarke Ingels Group v úterý podepsali smlouvu na vypracování projektové dokumentace plánované filharmonie u metra Vltavská. Vyjde na 1,02 miliardy korun bez DPH. Architekti nyní budou mít devět měsíců na finální dopracování studie, do kterého se bude moci zapojit i veřejnost. Objekt bude podle červnového odhadu stát 9,4 miliardy korun. Stavět se podle plánu města má od roku 2027, hotovo má být o pět let později.
11. 10. 2022|

Soutěž na budovu filharmonie v Praze vyhrálo dánské studio Bjarke Ingels Group

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na podobu nové budovy filharmonie v Praze se stalo dánské studio Bjarke Ingels Group. Výsledky v úterý vyhlásili zástupci hlavního města a jeho Institutu plánování a rozvoje. Budova by podle plánů vedení města měla být hotová v roce 2032, náklady se odhadují asi na šest miliard korun. Nové kulturní centrum s několika sály, které by mělo být i sídlem České filharmonie, má stát u stanice metra Vltavská. Tam se na venkovní výstavě mohou zájemci od 19. května do 30. června s vítězným návrhem seznámit.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 21:12|

Městská knihovna otevřela na Černém Mostě první samoobslužný kiosek

Čtenáři mohou navštívit první zcela samoobslužnou pobočku Městské knihovny v Praze. Pobočka s názvem Kiosek se nachází v obchodním domě Centrum Černý Most. Otevření pobočky je součástí projektu, jehož cílem je mimo jiné rozšířit dobu, po kterou jsou veřejnosti služby knihovny přístupné.
22. 3. 2022|

První veřejnou knihovnu v Praze vedl i básník Sova. Začínala s 3370 svazky

Před sto třiceti lety byla otevřena Městská knihovna v Praze, tehdy první veřejná knihovna v hlavním městě. Oproti jiným obcím si Praha dala docela načas. Dnes má v policích a depozitářích uloženo více než 1,7 milionů nejen knih, začínala s třemi tisíci svazky.
1. 7. 2021|

O e-knihy byl loni v pražské knihovně větší zájem než o papírové. Ředitele překvapila poptávka po audio verzích

Nebývalý zájem o elektronické knihy zaznamenala loni Městská knihovna v Praze. Čtenáři si jich stáhli více, než kolik si vypůjčili papírových knih. Pro ně nemohli řadu měsíců chodit a ani nyní do knihoven osobně nemohou. Městská knihovna podle jejího ředitele nyní těží z toho, že se stala největším vydavatelem e-knih v republice.
4. 2. 2021|

Lidé si loni více půjčovali e-knihy, nejvíc se četla Čapkova Bílá nemoc

Knihy musely zůstat na policích, lidé naopak sáhli po čtečkách. Zájem o elektronické tituly se v českých veřejných knihovnách loni zvýšil až o stovky procent. České televizi to potvrdily oslovené knihovny. Například v Praze narostlo loni na jaře půjčování e-knih až o 400 procent. Nejvíc čtenáře táhla Bílá nemoc od Karla Čapka nebo knihy od Radky Třeštíkové.
16. 1. 2021|