Linku A ochromí víkendová výluka, metro nepojede mezi Dejvickou a Můstkem

Na víkend se zastaví metro A pod historickým centrem Prahy. Nebude jezdit mezi stanicemi Dejvická a Můstek, neobslouží tedy Hradčany, Malou Stranu, Staré a převážně ani Nové Město. Jako náhradu zavede dopravní podnik tramvajové linky XA a 35 a částečně pomohou i prodloužené autobusy 107 a 147.

V sobotu a neděli nebude metro obsluhovat stanice Hradčanská, Malostranská a Staroměstská. Z Dejvické budou vlaky jezdit pouze směrem do Motola a z Můstku pouze do Hostivaře.

Všechny odstavené stanice obslouží náhradní tramvajové linky XA a 35. Shodně budou polookružní – pojedou ze zastávky Nádraží Podbaba, kde budou také končit. Obě linky společně dojedou přes Vítězné náměstí a Hradčanskou na Malostranskou, odkud bude XA pokračovat přes Staroměstskou, Národní třídu, Václavské náměstí a Masarykovo nádraží zpět na Malostranskou a na Nádraží Podbaba. Linka 35 pojede z Malostranské opačným směrem.

Jak připomněl dopravní podnik, z Hradčanské přes Malostranskou na Staroměstskou lze dojet také běžnými tramvajovými linkami 2 a 18, z Hradčanské na Malostranskou i linkou 20.

Se spojením Vítězného náměstí (respektive stanice Dejvická) s Hradčanskou pomohou také autobusové linky 107 a 147, které budou mít o víkendu ve směru do centra prodlouženou trasu. Místo Dejvické tedy budou končit až na Hradčanské.

Zavedení náhradních tramvajových linek si vyžádá ještě jednu mimořádnou změnu. Náhradní tramvaje obsadí smyčku v Podbabě, a proto budou tramvaje 8 a 18, které na ní obvykle končí, odkloněny z Vítězného náměstí na Červený vrch.

Dopravní podnik o víkendu posílí autobusovou linku 100, která jezdí od konečné metra B ze Zličína na Letiště Václava Havla, aby nahradil linku 119 z Nádraží Veleslavín. Ta sice bude jezdit, ale výluka metra A ji odřízne.

Výluku metra zdůvodnil dopravní podnik potřebou modernizovat zabezpečovací zařízení. Pracovat se bude ve stanicích Malostranská a Hradčanská.