Policie obvinila šéfa Syner Group a prezidenta Bílých Tygrů Syrovátka

V korupční kauze spojené s libereckou radnicí je obviněný i předseda představenstva liberecké stavební firmy Syner Group a prezident hokejového klubu Bílí Tygři Liberec Petr Syrovátko. Usnesení o zahájení trestního stíhání převzal v pátek, vinu ale odmítá. Podle některých médií, která se odvolávají na policejní dokumenty, uplácel Syrovátko náměstka libereckého primátora Petra Židka (ODS). Oběma již výkonná rada ODS zrušila členství. V případu rozděleném na tři části je obviněných celkem osm lidí, dva z nich soud ve čtvrtek poslal do vazby.

„Jsem hluboce přesvědčen o tom, že jde o pouhé nedorozumění a že se vše co nejdříve vysvětlí. Z této situace jsem velmi smutný, a to zejména kvůli mým blízkým, ale také všem zaměstnancům skupiny Syner Group, obchodním partnerům naší skupiny a přátelům, fanoušky Bílých Tygrů nevyjímaje. Už kvůli tomu, že jsem jedním z akcionářů Syner Group, mě mrzí, že tato situace může vrhat negativní stín na celou skupinu a značku Syner,“ uvedl Syrovátko v prohlášení, které má k dispozici ČTK.

V prohlášení Syrovátko také uvedl, že za posledních deset let společnost Syner pro liberecký magistrát nic nestavěla. Podle údajů z webu Hlídač státu poslední zakázku od města získala firma v roce 2014, šlo o rozšíření systému odděleného sběru odpadů za bezmála devět set tisíc korun bez daně.

Náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová uvedla, že k Syrovátkově prohlášení se nemůže a nebude vyjadřovat. „Mohu pouze potvrdit, že vámi jmenovaný dnešního dne převzal usnesení o zahájení trestního stíhání a jeho trestní stíhání je vedeno na svobodě. K policejnímu orgánu se dle jím avizovaného sdělení tedy dostavil,“ řekla ČTK.

Seznam Zprávy s odkazem na neveřejný soudní příkaz k domovní prohlídce píšou, že Syrovátko uplácel náměstka primátora Židka, který pak dlouhodobě hájil zájmy firmy Syner při jejích developerských projektech a vynášel jí tajné informace, například o podmínkách soutěže na miliardovou opravu plaveckého bazénu.

Seznam Zprávy a také server iDNES.cz napsaly, že Židek je podezřelý z toho, že od Syneru získal 1,7 milionu korun a za výhodných podmínek také byt, který byl oficiálně napsaný na politikovu dceru. Židek nechtěl na dotazy serverů reagovat. Uvedl, že podepsal mlčenlivost.

V pátek večer oznámila výkonná rada ODS, že v reakci na obvinění zrušila Židkovi i Syrovátkovi členství. Zrušila i příslušné místní sdružení.

Kauza má tři části

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý zasahovali ve dvou budovách liberecké radnice a v soukromé budově S Tower, kterou vlastní Syner Group. V první větvi případu je obviněno šest lidí, z toho dva jsou stíhaní vazebně, kvůli podezření z korupčního jednání při zadávání veřejných zakázek na opravy komunikací zejména v Liberci.

Soud uvalil ve čtvrtek vazbu na vedoucího odboru správy veřejného majetku libereckého magistrátu Lukáše Hýbnera a spolumajitele liberecké firmy Investing CZ Josefa Nadrchala.

Druhá větev se týká náměstka primátora pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu Petra Židka (ODS) a Syrovátka, oba jsou obviněni. Státní zastupitelství už dříve naznačilo, že v této části vyšetřuje možnou trestnou činnost korupčního charakteru spojenou se zneužitím veřejné funkce k získání prospěchu či informační výhody pro jiné subjekty v souvislosti s majetkovými operacemi liberecké radnice.

Ve třetí části kauzy, která se týká Libereckého kraje, zatím nikdo obviněný nebyl. Podle státního zastupitelství zatím nelze v této věci podat žádné další podrobnější informace. Kvůli třetí větvi případu byl podat na policii vysvětlení také liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), bližší informace kvůli mlčenlivosti novinářům neřekl.