Kromě liberecké radnice byla policie i u hejtmana, z ničeho jej neobvinila. Dva lidi soud poslal do vazby

Policie v úterý zasahovala v Libereckém kraji kvůli třem kauzám zároveň. Kromě liberecké radnice a některých firem přijeli policisté i k hejtmanovi Martinu Půtovi (SLK). Ten nepřímo potvrdil informace regionálního serveru Náš Liberec, který napsal, že se zajímali o stavbu solární elektrárny u Ralska. Hejtman ale není obviněn na rozdíl od sedmi lidí, kteří figurují ve dvou paralelních případech. Na dva stíhané soud uvalil vazbu. Podle informací ČTK jde o vedoucího odboru správy veřejného majetku magistrátu Lukáše Hýbnera a spolumajitele liberecké firmy Investing CZ, která se zabývá projektováním staveb i investorskou a inženýrskou činností, Josefa Nadrchala.

„Okresní státní zastupitelství v Liberci podalo návrh na vzetí do vazby ohledně dvou obviněných, a to z důvodu uvedeného v paragrafu 67 písmena B trestního řádu, tedy z toho důvodu, že je zde obava, že obvinění budou působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo spoluobviněné nebo jiným způsobem mařit objasňování skutečností závažných pro trestní řízení,“ řekla dozorující státní zástupkyně Martina Dědková. Jeden z obviněných si podle ní proti vzetí do vazby podal stížnost, o které bude rozhodovat krajský soud.

Ze tří kauz, v souvislosti s nimiž policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahovali v úterý na severu Čech, se dvě týkají mimo jiné libereckého magistrátu. V jedné jde o zakázky na opravy silnic a obviněno je v ní šest lidí, ve druhé je jeden člověk obviněn z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby.

Šest lidí včetně dvou vazebně stíhaných je obviněno v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek na opravy komunikací zejména v Liberci a jeden v další části kauzy kvůli podezření z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby.

Na svobodě je naopak stíhán náměstek libereckého primátora Petr Židek. Ten ve čtvrtek po dvou dnech přišel na radnici. Ke kauze se ale vůbec nechtěl vyjádřit.

Hejtman odevzdal policii počítač a telefon

Třetí případ se týká Libereckého kraje. Podle webu Náš Liberec přišli v úterý policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu kromě jiných míst i domů k hejtmanovi Martinu Půtovi, který si ten den vzal nečekaně dovolenou. Půta ve čtvrtek návštěvu policistů potvrdil s tím, že jim vydal počítač a telefon, načež upustili od domovní prohlídky. Dodal, že byl podat vysvětlení a poskytoval další součinnost a zdůraznil, že není prošetřován ani obviněn.

„Jsem přesvědčen, že ve věci, ve které jsem byl podat vysvětlení, jsem jako hejtman postupoval správně. Že jsem dělal kroky, které byly ve prospěch Libereckého kraje, a nejsem si vědom toho, že bych se dopustil trestné činnosti,“ ujistil.

Náš Liberec uvedl, že policie se u Půty zajímala o stavbu solární elektrárny u Ralska. Hejtman to nepřímo potvrdil. „Jsem vázán mlčenlivostí, ale článek zveřejněný na serveru Náš Liberec nerozporuji,“ řekl.

Policie chce obvinit ještě jednoho člověka

Náměstkyně Doušová také potvrdila, že policie chce předat usnesení o zahájení trestního stíhání ještě jednomu člověku. „Předpokládáme, že bude doručeno v nejbližších dnech,“ poznamenala náměstkyně ústecké krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová. Seznam Zprávy uvedly, že by policie konkrétně chtěla obvinit majitele stavební společnosti Syner Petra Syrovátku. Ten je však v zahraničí.

Stavební společnost odmítla, že by se její vlastník skrýval, a také Doušová potvrdila, že je Syrovátka s vyšetřovateli od úterý v kontaktu. V pátek by ho měla policie vyslechnout.

Policie si v souvislosti s vyšetřováním korupční kauzy v úterý odvezla z historické budovy radnice v Liberci bedny listin a dalších dat. Na radnici byli policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) po celý den, odjeli až po 21:30, řekl primátor Zámečník.

Kromě náměstka Židka byli policisté v kanceláři a také doma i u dalšího primátorova náměstka Jiřího Šolce (ANO). Toho však neobvinili a on sám v úterý uvedl, že se jej kauza osobně netýká.