Lázně v Chrastavě jsou stále zavřené. Jejich znovuotevření teď brání drahé energie, tvrdí správce

Události v regionech: Zavřené lázně v Chrastavě (zdroj: ČT24)

Lázně v Chrastavě byly založené před jedenácti lety a teď už jsou čtvrtým rokem zavřené. Přilákat měly hlavně movitou klientelu z nedalekého Německa a Polska. Z megalomanského projektu se ale podařilo dokončit jen první etapu. V provozu byly od konce roku 2012. Jenže krátce po otevření skončily v insolvenci. Před sedmi lety se je povedlo vydražit. Ani tehdy ale otevřené dlouho nezůstaly.

Nový majitel, který lázně v roce 2016 koupil v aukci, ohlásil v roce 2019 technologickou přestávku. Od té doby jsou lázně zavřené. Nejdříve otevření bránil covid-19, teď to jsou údajně drahé energie.

„My bychom rádi otevřeli, trochu nám brání ekonomické podmínky, které dnes jsou na cenách energií velmi závislé. V letošním roce jsme otevřeli restauraci,“ uvedl správce lázní Jaromír Mošna.

„Kdyby to někdo koupil se záměrem lázně obnovit, tak by to bylo ideální,“ myslí si starosta Chrastavy Michael Canov (SLK).

„Máme snahu získat zdroje, které by nám doplnily možnost to otevřít,“ podotkl Mošna.

Za projektem stála společnost Dům Pohody. Kvůli dotačním podvodům skončila u soudu. Ten před pár dny uznal vinnými všech jedenáct lidí organizované skupiny. Na pět let nepravomocně poslal do vězení bývalého europoslance, sociálního demokrata Roberta Duška a jeho spolustraníka Martina Seppa. Šestiletý nepodmíněný trest pak dostal podnikatel Jan Imlauf.