Ledová kra poškodila lipenský přívoz na Českokrumlovsku. Opravy mohou trvat týden

Lipenský přívoz stojí kvůli poruše (zdroj: ČT24)

Lipenský přívoz v Horní Plané na Českokrumlovsku stojí kvůli poruše. Loď, která tam jako jediná během zimy vozí auta a lidi na druhý břeh, totiž poškodil led. Hasiči a převozníci ji museli vytáhnout z vody, aby zjistili přesnou příčinu problému.

Plavební dráha mezi ledy je volná, ale přívoz teď nikoho nesveze. Kormidlo lodi nedrží správný směr. „Může za to led, samozřejmě. To je ta hlavní příčina,“ konstatoval kapitán lodi a převozník Karel Kukačka.

„Kormidlo je pootočené o 45 stupňů, ale kde je závada, zatím nevíme,“ dodal vedoucí provozu města Horní Planá Petr Tahotný.

Kusy ledu se zřejmě dostaly mezi kormidlo a plavidlo. „Ten zásah bude větší – a o hodně. Určitě na delší dobu a to nás mrzí,“ říká po kontrole dna lodi Kukačka. Později se zjistilo, že problém je na hřídeli. Ta se nárazem uvolnila a pootočila.

Přívoz v Horní Plané tak potřetí během zimy stojí. „Letos jsme drželi taktiku, že když byl led silnější, abychom loď nepoškodili, tak jsme třeba na týden zastavili,“ dodal Tahotný. Dokud loď pořádně neopraví, přívoz nepojede. Podle převozníků to může trvat i týden.