Kvůli výbuchu skladu v Bílině jsou obvinění dva bývalí policejní pyrotechnici

Generální inspekce bezpečnostních sborů kvůli výbuchu policejního muničního skladu v Bílině na Teplicku před dvěma lety obvinila dva bývalé policejní pyrotechniky, kteří tehdy odpovídali za užívání a ukládání výbušnin ve skladu. Inspekce je viní z obecného ohrožení z nedbalosti, za což jim v případě odsouzení hrozí až pět let vězení a zákaz činnosti. Ve skladu bylo větší než povolené množství výbušného materiálu a na místech, která k tomu nebyla určená.

Sklad vybuchl 15. září 2020 v místní části Chudeřice. Nikomu se nic nestalo. Exploze rozmetala několik drobnějších trosek do okolí. Mluvčí GIBS Ivana Nguyenová už dřív bez bližších informací uvedla, že bylo zahájeno trestní stíhání dvou lidí. „Stíhanými jsou dva bývalí policisté z Pyrotechnické služby ČR, kteří v době výbuchu zodpovídali ve skladu za režim ukládání výbušného materiálu,“ upřesnila aktuálně.

Výbušnin bylo nepovolené množství

„Policisté se protiprávního jednání měli dopustit zejména tím, že nechali sklad užívat v rozporu s kolaudačním rozhodnutím, které povolovalo skladování pouze omezeného množství výbušného materiálu a jen v částech k tomu určených a bezpečných,“ popsala Nguyenová.

Doplnila, že inspekce po výbuchu zajistila mimo jiné velké množství stop a v souvislosti s kauzou byly zpracovány znalecké posudky a odborná vyjádření. „Z opatřených důkazů pak vyplynulo, že ve skladu bylo uloženo větší než povolené množství, a navíc na místech, která k tomu nebyla určená,“ dodala.

Svědci exploze tehdy popsali, že zazněly nejméně tři silné výbuchy a několik dalších. Uzavřena kvůli tomu byla silnice I/13. Evakuováni museli být lidé v okruhu 500 metrů, včetně zaměstnanců stavebních firem, městských technických služeb a skláren. Vedení města tehdy uvedlo, že o existenci muničního skladu na svém území nevědělo. Podle mluvčí GIBS měla policie sklad pronajatý od soukromé firmy pro účely uložení výbušného materiálu v době od 9. února 2012 do 15. září 2020.