Kvůli odvolání děkana lékařské fakulty v Ostravě zvažují proděkani i někteří vyučující rezignaci

Proděkani i někteří vyučující na Lékařské fakultě Ostravské univerzity (OU) zvažují, že podají rezignaci. Důvodem je pondělní rozhodnutí akademického senátu o odvolání děkana Arnošta Martínka z funkce. Lékařská fakulta se přitom momentálně snaží získat akreditaci na klíčový obor Všeobecné lékařství. Vedení univerzity tvrdí, že udělá vše pro to, aby výuku mediků zachovalo.

O tom, že s Arnoštem Martínkem chtějí odejít i další lidé z Lékařské fakulty OU, informovala mluvčí fakulty Hana Hanke. „Rezignaci samozřejmě zvažují i proděkani lékařské fakulty, a to proto, že malý akademický senát jednoznačně vyslovil důvěru děkanovi, a vedení univerzity to rozhodnutí nerespektuje,“ doplnila. 

Martínek končí kvůli chybám při přijímání studentů. Národní akreditační úřad (NAÚ) za přijetí 34 neúspěšných uchazečů hrozí odebráním akreditace na nejdůležitější medicínský obor. Ta navíc vyprší přístí rok na jaře, takže fakulta musí zažádat o novou.

Proti zásadním změnám ve vedení fakulty bojují i studenti

O napjaté atmosféře na fakultě mluví i studenti, kteří sepsali výzvu, aby patovou situaci univerzita na lékařské fakultě vyřešila co nejrychleji. V opačném případě by oboru Všeobecné lékařství hrozily existenční problémy.

„Několik garantů předmětů, vyučujících, se takto obrátilo přímo na studenty ve výuce, že opravdu už nejsou spokojeni s tím, jak to na fakultě vypadá. A pokud by měly nastat nějaké zásadní změny ve vedení, tak že mají sbalený kabinet a jsou připraveni odejít,“ řekl předseda Studentské komory Akademického senátu Lékařské fakulty OU Tomáš Rychlý. 

Vedení OU a nové vedení fakulty udělá zcela jistě vše pro to, abychom akreditaci získali. To mohu slíbit. A my si myslíme, že právě odvolání děkana Martínka je první krok k tomu, abychom znovu získali důvěru Národního akreditačního úřadu.
Jan Lata
rektor Ostravské univerzity

Martínek zvažuje žalobu

Akademický senát OU odvolal Martínka v pondělí, vyhověl tak návrhu rektora Jana Laty. Ten odchod děkana požadoval kvůli minulým pochybením v souvislosti s příjímacím řízením na fakultu. Přijímali se totiž i uchazeči, kteří nesplnili podmínky. 

Martínek se hájí tím, že NAÚ při kontrolách poukazoval na systematickou chybu. Podle něj už od dob zdravotně sociální fakulty, která byla předchůdkyní lékařské fakulty, existovaly mechanismy přijímacího řízení akceptované všemi děkany. Martínek uvedl, že se kvůli odvolání možná obrátí na soud.