Kunětická hora se otevírá naplno. Obnova hradního paláce je hotová

Události: Skončila obnova hradního paláce na Kunětické hoře (zdroj: ČT24)

Na Kunětické hoře skončila obnova hradního paláce. Opravy nejstarší části památky navázaly na práce na sousedním Jurkovičově paláci. Ty skončily před dvěma lety. Veřejnosti se nyní hrad otevře naplno. V některých jeho prostorách se návštěvníci ocitnou v novodobé historii vůbec poprvé.

V rovině mezi Hradcem Králové a Pardubicemi stojí jediný majestát. Hrad relativně nedávno neměl daleko ke zřícenině. Za třicetileté války byl dobyt a vypálen, dnes píše úplně jinou historii. „Letos je to sto let, kdy Pardubický spolek muzejní začal s obnovou Kunětické hory,“ sdělil ředitel územní památkové správy na Sychrově Národního památkového ústavu Miloš Kadlec.

Středověký palác má v právě dokončené podobě upravené nádvoří a obnovené kamenické prvky. Rukama restaurátorů prošla odkrytá rudková graffiti. „Bohužel jsou ty fragmenty většinou velmi útržkovité, ale doufám, že se podaří alespoň některé z nich rozluštit,“ poznamenal kastelán Miloš Jiroušek.

V severním křídle paláce je nyní v úrovni původního prvního patra dřevěná konstrukce a ve druhém patře ochoz – tím se návštěvníkům otevírají nové pohledy, a to jak do nitra památky, tak ven do okolní krajiny. „Toto křídlo měli návštěvníci možnost doposud vidět jen z přízemních prostor výhledem směrem nahoru,“ řekl Jiroušek.

Připevnění dřevěné vestavby, která dovolí univerzální kulturní využití památky, patřilo k nejsložitějším stavebním zásahům. Kamenné zdivo, několik staletí bez zastřešení, zvětrávalo. „Kotvy jsou hluboké tři čtvrtě metru a bylo potřeba vždy zainjektovat nějaký objem zdiva okolo, aby to mělo nějakou oporu proti vytržení,“ popsal dodavatel stavebních prací Jan Všetečka.

I když opravy z velké části zaplatily evropské dotace, kvůli inflaci doplácely ministerstvo kultury i památkový ústav více ze svých rozpočtů. „Necelých 84 milionů byla ta konečná částka, zhruba o těch dvacet procent to všechno stouplo,“ sdělila generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

Hradní areál je návštěvníkům běžně přístupný, kvůli dokončení expozic se ale přímo do paláce podívají až od 13. května.