Karlovy Vary byly v mrazech šest hodin bez tepla

Karlovy Vary – Během nejkrutějších mrazů, které nyní sužují Česko, se obyvatelé Karlových Varů dnes ráno a dopoledne, celkem šest hodin, museli obejít bez dodávek tepla a teplé vody. Za výpadky mohly technické problémy u výrobce tepla, kterým je Sokolovská uhelná. V jejím palivovém kombinátu ve Vřesové prasklo potrubí.

Na centrálních dodávkách tepla a teplé vody jsou v Karlových Varech závislé zhruba tři čtvrtiny obyvatel. Teplota se tu v noci a nad ránem pohybovala od minus 11 do minus 6 stupňů Celsia. V některých domech tak topení chladlo rychle.

Výpadek tepla se týkal nejenom domácností, ale také firem nebo lázní. Bez tepla zůstala také karlovarská nemocnice, které především docházela teplá voda. Podle její mluvčí Barbory Silné byla dodávka tepla poprvé přerušena už v noci na dnešek zhruba na tři hodiny. „Výpadky se opakovaly také v průběhu dopoledne, kdy nemocnice zajistila dodávky tepla do areálu ze svých záložních plynových kotlů. Provoz nemocnice nebyl nijak narušen ani ohrožen,“ uvedla mluvčí.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

K závadě došlo na technologii Sokolovské uhelné už ráno, o několik hodin později nastal další výpadek. Podle informací ČT ledové radiátory ve městě způsobil prasklý potrubní spoj přímo v areálu palivového kombinátu Vřesová. Dodávka byla obnovena v plném rozsahu kolem poledne, když se podařilo závadu odstranit.

„Odstranění závady trvalo tři hodiny. K tomu náleží vypuštění a napuštění potrubí, a z toho důvodu jsme nemohli teplo distribuovat dál,“ vysvětlil vedoucí Tepláren Karlovy Vary Roman Miarka. Výpadek takového rozsahu není podle něj příliš častý, stát se však může. Vedení Sokolovské uhelné nebylo celý den k zastižení, telefon opakovaně nezvedal ani tiskový mluvčí.