Jižní Moravu pokryla ledovka. Problémy mají řidiči i chodci

Události: Jižní Moravu pokryla ledovka (zdroj: ČT24)

Meteorologové vydali výstrahu před ledovkou pro jižní Moravu a část Vysočiny. Ta od dopoledne působí komplikace hlavně v dopravě. Výstraha platí do 16:00. Policie zaznamenala už dvě desítky dopravních nehod a některé autobusy nabírají zpoždění.

Na jihu Moravy způsobuje ledovka celé dopoledne problémy v dopravě. „Během krátké doby evidujeme dvě desítky nehod. Jezděte opatrně,“ varuje Policie ČR na Twitteru. Podle policejního mluvčího Bohumila Maláška si nehody zatím nevyžádaly žádné zranění.

Podle webu Dopravniinfo.cz se ledovka na jižní Moravě týká především Brna, Brněnska a Vyškovska, částečně Blanenska, námraza a ledovka kvůli mrznoucímu dešti se ale může vyskytnout i v dalších okresech.

Nehoda kvůli ledovce se stala například ve vyškovském Rychtářově, vůz skončil v poli, nikdo nebyl zraněn. V poli skončila i dodávka mezi obcemi Dražovice a Komořany na Vyškovsku, ani tato havárie si žádné zranění nevyžádala.

Další vůz havaroval kvůli ledovce na výjezdu z Brna na silnici číslo 50, sjel do příkopu. Ledovka asi sedm set metrů dlouhá je hlášena před Rousínovem na Vyškovsku směrem od Brna.

„Pro zledovatělé silnice momentálně může docházet ke zpoždění na autobusových linkách, a to zejména na Tišnovsku, Blanensku, Vyškovsku a v okolí Brna,“ informuje jihomoravská IDS. Cestující musejí počítat se zdržením spojů cca 5 až 20 minut.

Meteorologové vydali výstrahu ve 12:30 a potrvá až do 16. hodiny odpoledne. „Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven,“ doporučují meteorologové.